2016. január 21., csütörtök

ÖTVEN ÉVE ÍRTÁK - 1966 JANUÁR

FŐVÁROSI BLOG
Szerző: fovarosi.blog.hu
2016.01.21.



Kihirdették a Nemzeti Színház pályázatának eredményét, új lakótelep épült Pesterzsébeten, elindult Budapest első házgyára és elhunyt a Palatinus strand tervezője - ez történt 50 éve, 1966 januárjában Budapesten. 
Január 4: Négy év alatt új városközpont épül Pesterzsébeten. A következő négy évben - a Pesterzsébet szívében kialakuló lakótelep létrehozásával - új városközpontot kap a XX. kerület. A Fővárosi Tanács által jóváhagyott terv 22 épületben 1065 lakás építését irányozza elő a Dózsa György út, a Kossuth Lajos utca, a Vörösmarty utca és a Nagy Sándor utca közötti területen. 1966-ban mintegy 200, a következő években pedig 300, illetve 565 családi otthon építését kezdik meg. Minden lakás beépített fürdőszobával, beépített szekrényekkel és ugyanilyen konyhával készül. Az oda költöző mintegy ezer család gyermekei számára nyolc tanteremmel bővítik az Attila utcai Általános Iskolát, ezenkívül saját óvodát és bölcsődét kap az új negyed. A kereskedelmi hálózat kialakítása során a többi között fűszer-csemege boltot, valamint éttermet és bisztrót rendeznek be. (Népszabadság) 

Január 6: Legyenek-e szobrok a budavári palota homlokzatán. Sok vita folyik a budavári palota képzőművészeti alkotásokkal történő dekorálásáról. Különösképpen a tekintetben oszlanak meg a vélemények: díszítsék-e szobrokkal a palota Duna-partra néző középső traktusának oromfalát vagy hagyják-e csupaszon a kupola környékét. A tervezők, akik a dekorálás mellett foglalnak állást, javasolták, hogy próbaképpen állítsanak szobormaketteket a palota oromzatára és ilyen gyakorlati módon állapítsák meg, milyen hatást nyújt a szobrokkal díszített palotaszárny a pesti Duna-partról nézve. 



ITT OLVASHATÓ



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.