2016. január 12., kedd

TIBORC ISTVÁNNAK PRIUSZA VAN BRÜSSZELBEN

JÁVOR BENEDEK BLOGJA
Szerző: Jávor Benedek
2016.012.12.


Európai forrásokat veszélyeztetett a kormány, hogy a Család a saját lábára állhasson - ez derült ki egy, az Európai Bizottság által egy másik ügyben nekem küldött levélből.
 
A történethez vissza kell mennünk 2013 nyaráig-őszéig, az NFÜ által kiírt emlékezetes naperőmű-tenderig. Részletes elemzést tettem akkor közzé arról, hogy milyen módszerekkel, hogyan vitte el egy Tiborcz Istvánhoz köthető befektetői kör a forrásokat. Az Átlátszó feltárta az ügyben érintett céghálót. Világos volt, hogy nevetségesen és arcpirítóan átlátszó módszerekkel próbálták lenyúlni az uniós pénzeket. Az ügyben az Unió Csalás Elleni Hivatalához (OLAF) és a főügyészséghez fordultam korrupció gyanújával. A Fővárosi Főügyészség szinte postafordultával válaszol, hogy nem látja indokoltnak nyomozás elrendelését. Eddig persze a történet csupán a szokásos ügymenet. Ám szeptemberben váratlanul felgyorsulnak az események. Lázár János, aki nyáron vette át az NFÜ-től az uniós pénzek felügyeletét, szeptemberben váratlanul bejelenti, hogy visszavonják a kérdéses tendert. Az év végéig a pénzeket átcsoportosítják oktatási intézmények megújulós beruházásainak finanszírozására. Épkézláb magyarázat sem Lázártól, sem mástól nem érkezik. „Technikai hibákra”, „téves adatokra” hivatkoznak. Mi történt? A nyilvánosságnak mégiscsak van valami ereje Magyarországon?
 
Egy másik ügyben az Európai Bizottság regionális politikai főigazgatójától, Walter Deffaa-tól tegnap kapott levél utolsó bekezdése megvilágítja az idestova két és fél éves rejtélyt. Nem a nyilvánosság ereje szorította rá a kormányt a nyilvánvaló tolvajlás leállítására. A jelek szerint, ha a magyar ügyészség hozta is a tőle elvárhatót (tőlük akár a Főügyészség épületét is ki lehetne lopni alóluk, ha azt Tiborcz István cége csinálja), az OLAF-nak küldött bejelentésem nem volt hiábavaló, és csak megmozdított valamit. A napelem-tender lefújása ugyanis az Európai Bizottságnak volt köszönhető. Akik – a Főügyészséggel ellentétben – igenis korrupciót gyanítottak, és közbeléptek...
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.