2016. január 23., szombat

WASHINGTON EMBERE LETT ORBÁN

BEKIÁLTÁS BLOG
Szerző: Kabai Domokos Lajos
2016.01.23.


Még a Népszabadságnál is kiverte a biztosítékot, hogy Colleen Bell, az USA budapesti nagykövete (a címképen jobbra) január 20-án, szerdán, az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) rendezvényén azért méltatta Orbán Viktor kormányfőt és Szíjjártó Péter külügyminisztert, mert támogatják az Európai Unió és az Amerikai Egyesült Államok közötti, jelenleg tárgyalási szakaszban lévő, transzatlanti szabadkereskedelmi megállapodást.

A lényegében titokban zajló megbeszélésekről az a hír járja, hogy a tervezett  egyezmény révén az USA érvényesíteni kívánja eredendő erőfölényét az Európai Unió piacán, mi több, az EU-tagállamok ellenében. Ezért a fejlett nyugat-európai államok és az itteni székelyű multinacionális vállalatok egyaránt bizalmatlanok. Hogy a szakszervezetekről, a civil szervezetekről említést se tegyünk. Az ellenzők szerint, a szerződés aláírását követően a gazdaság irányítása kicsúszna a parlamentek és kormányok kezéből. Az EU-ban tavaly csaknem másfél millió aláírást gyűjtöttek össze a TTIP elutasításáért, Berlinben pedig októberben több százezres tüntetést tartottak a megállapodás ellen.

Ehhez képest a Népszabadságnak a szerdai, budapesti kamarai rendezvényről tudósító újságírója, Dési András arról számolt be, hogy Szemerkényi Réka Magyarország washingtoni nagykövete (a címképen balra) a magyar–amerikai kapcsolatokról beszélve feltűnően békés hangot ütött meg...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.