2016. február 24., szerda

55 ÉV, 500 ALKOTMÁNY - EURÓPA SÖTÉT MÚLTJA

LUMENS BLOGJA
Szerző: Hegyi Heni
2016.02.24.


Gyakran nem egyszerű megkeresni társadalmi törésvonalak kiindulópontját – hacsak nem mi hibáztunk, mert ilyenkor az önvizsgálat talán segíthet elkerülni a katasztrófát. Előfordulhat, hogy az öreg kontinens megelőzhette volna az Iszlám Állam szellemi térnyerését, vagy éppen az afrikai fehérek népirtáshoz hasonló pusztítását – aminek következménye akár a búr telepesek magyar Alföldre való bevándorlása is lehet.

Az Európai Unió egy teljesen egyedi társadalmi képződmény, amelynek markáns kulturális jegyei, sokszínűsége, gazdasági és társadalmi struktúrái megkülönböztetik az Egyesült Államoktól, Afrika, Ausztrália és Ázsia nagy területet lefedő államaitól és nemzetközi szervezeteitől egyaránt. Európaiként talán ennek köszönhetően is hajlamosak vagyunk a fejlődő országokat, Afrikát vagy a Közel-Keletet egy zűrzavaros történelmi viszonyokkal rendelkező, a véletlen által kialakított furcsa képződményként látni, melyet alaposan aláásnak a sajátos, általunk megkérdőjelezett társadalmi értékek és felfogások.
 
Miközben Európa – beleértve az Unión kívül eső országokat is – a demokrácia modern változatának szószólójává vált. és a jóléti állam képének egy egész kontinensre való kiterjesztését jelenti, korábbi külpolitikáját tekintve sokkal kevésbé lehetne ezzel az amúgy is egyre gyakrabban vitatott értékrenddel jellemezni. A világháborúk folyamán kialakult szövetségi rendszerek és a status quo fenntartása érdekében kötött egyezmények még felbomlásuk után is sokáig képesek meghatározni egyes területek arculatát, főként, ha inkább csak feledésbe merülésről, vagy egyszerűen elavulásról beszélhetünk csupán...
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.