2016. február 26., péntek

ELINTÉZENDŐ ÜGYEINK - PORTUGÁLIA

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2016.02.25.


Ismét ügyintézésre adjuk a fejünket, úticélunk a skandináv országok után kissé melegebb éghajlat lesz, méghozzá Portugália. Ahogyan próbáltam összeszedni a szükséges információkat, arra jöttem rá, hogy egyrészt ez jóval nehezebb, mint több más eddigi ország esetében, másrészt az is kiderült, hogy meglehetősen kevés, Portugáliával foglalkozó poszt volt eddig az oldalon. De azért volt, így ezekre is támaszkodtam – szokás szerint. Lássuk hát, mi a teendőnk, ha Portugáliában szeretnénk hosszabb időre munkát vállalni, esetleg letelepedni. (A sorozat korábbi részeit itt találjátok.)

Megérkezés, kezdeti ügyintézés

Mint az már az EU-tagállamok esetében megszokott, Portugáliában is 90 napig tartózkodhatunk mindenféle külön engedély vagy bejelentés nélkül. Ha ennél hosszabb időre tervezünk, akkor viszont már szükségünk lesz tartózkodási engedélyre.

Ezt a lakóhely szerint illetékes portugál önkormányzatnál (Câmara Municipal), vagy az okmányirodákban (Loja do Cidadão), esetleg a SEF-nél (Külföldieket Ellenőrző és Határőrizeti Hivatal) kell igényelni.

A regisztráció elvileg 5 évig érvényes (vagy ameddig az országban kívánunk tartózkodni), és nem kerül sokba, 15€ nem egy őrült nagy összeg. A regisztrációhoz értelemszerűen valamilyen érvényes személyazonosító igazolvány kell.

Emellett be kell mutatnunk a munkaszerződést (vagy azt, hogy vállalkozók vagyunk); hogy rendelkezünk a megélhetéshez szükséges anyagi fedezettel (magunk és a családunk számára is, ha esetleg együtt megyünk); vagy ha egyetemistaként, akkor kell a papír arról, hogy ott folytatjuk a tanulmányainkat...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.