2016. február 2., kedd

ETHER: A BITCOIN VÁLSÁG NYERTESE?

ALAPBLOG
Szerző: Fizikus
2016.02.02.


Amint azt legutóbbi cikkemben kifejtettem, elképzelhetőnek tűnik, hogy a bitcoin válságos időszak elé néz. A világ azonban ma már igényel magának decentralizált pénzt. Így hát felmerül a kérdés, ha a bitcoin iránt megroppan a bizalom, akkor mi lesz helyette.
Másfél évvel ezelőtt Bitcoin 2.0 című írásomban hívtam fel a figyelmet egy programozók által indított kezdeményezésre, aminek részben épp az volt a célja, hogy a bitcoinnál jobb decentralizált pénzt hozzanak létre. A projekt keretében a bitcoin programjának toldozása-foltozása helyett egy vadonatúj, de szintén blokklánc alapú rendszert készültek alkotni. Ethereum-ra keresztelték el, aminek saját pénze az ether (éter).
Már az elején látszott, hogy a projekt rendkívül ambiciózus. Ugyanakkor költséges is. Félszáz jól képzett programozó egy-másfél éves munkájára volt szükség. A finanszírozást meglehetősen egyedi módon oldották meg: befektetőknek előre eladták a megalkotni szándékozott rendszer akkor még nem létező pénzét. 2014 nyarán a projektet bemutatóhonlapon bárki vehetett így ethereket, pontosabban ígéretet a jövőbeli etherekre. És mint ahogy egy rendes 2. generációs kriptopénzhez illik, természetesen csak bitcoinnal lehetett fizetni. Nagyjából 35 dollárcentnek megfelelő bitcoinért adtak egy ethert, amiből kb. 60 milló darab kelt el. Az összegyűjtött 20 millió dollárnyi összeg pedig elégnek ígérkezett a munka megvalósítására.
ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.