2016. február 9., kedd

FEKETÉK A NÁCI NÉMETORSZÁGBAN

LUMENS BLOG
Szerző: Lumensad
2016.02.09.


„Vilmos császár megtekinti a négereket a hamburgi állatkertben”- a feketéket Hitler rezsimje előtte is sokszor megalázó helyzetbe kényszerítették. Forrás: Bundesarchiv
A hitleri rezsim zsidók ellen elkövetett bűncselekményei már mélyen beleégtek a közös emlékezetbe, napjainkban pedig a romákhomoszexuálisoklengyelek, valamint a nemzeti szocializmus politikai ellenfeleinek meghurcoltatása is egyre inkább ismertté válik. Kevesen tudják azonban, hogy a második világháború előtt már jelentős számban éltek feketék Németországban, akik – mivel a náci ideológia alacsonyabb rendűnek tartotta őket – hasonló szenvedéseken és megaláztatásokon mentek keresztül.
Németországban a 17-18. század környékén jelentek meg az első feketék, akiket akkor még szolgának hurcoltak Afrikából Európába. A jénai és hasseli egyetemnek már az 1720-as években volt fekete hallgatója Anton Wilhelm Amo személyében. A mai Ghána területén született férfit még gyermekkorában hurcolta el a Holland Nyugat-indiai Társaság, majd a von Wolfenbüttel családnál szolgált, akik családtagként kezelték és tanítatták. Ez a jelenség azonban korántsem volt általános: a fekete németek egészen a huszadik század második feléig jellemzően elnyomva éltek.
ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.