2016. február 12., péntek

GONDOLÓVALÓK MIKRO-PARADIGMÁI

FESTŐ-NAPLÓ
Szerző: Rékai Zsolt
2016.02.12.





Christian Zucconi  Aron Demetz ismerőse, akinek az égetett fa-szobrairól nem régen beszéltünk. Amikor Zucconi szobraira rábukkantam, azonnal feltűnt a két művész közötti gondolati rokonság, és hogy valójában van közöttük kapcsolat, az a facebook-on derült ki. 
Az újonnan felfedezett szobrász mindezek ellenére eltérő tartalmakkal dolgozik, nála a halál sokkal inkább végleges, mint Demecz gyantás, gombákkal be-nőt metamorfózisra kifutó faragványai esetében.
A vallási metafizika,  emberi vágy a feltámadásra, test és lélek szétszakítása, szintén a Patoni idealizmusból származik, és nemrégen a katolikus rádióban kritika ként halottam, hogy valamely vallási tételt Platónnal kívánták igazolni. 
Ma már ha valaki valamely nézet felől akar tudást szerezni, nem Platóntól vagy Arisztotelésztől eredeztet, hanem a tudománytól, amely racionálisabb, mégis metafizikai alapú, fogalmi paradigmák között mozog. 
Beszélgettem lelkésszel. Nem tudom, hol tart vallásfilozófia, ám bizonnyal nem ott, ahol a középkorban. A vallás úgy gondolom, sem Platónra, sem tudományos világképre nem szorul. 

Mindenesetre Zucconi szobrai elég, eredeti gondolni valóval szolgálnak.


ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.