2016. február 29., hétfő

KÓRHÁZAK A PÁCBAN

ANTIVÍRUS BLOG
Szerző: Csizmazia Darab István (Rambo)
2016.02.29.


Egy jó ideje már igyekszünk figyelmeztetni, hogy a ransomware nem kegyelmez és nem válogat, ezért a naprakész védelem és a hibajavító frissítések azonnali letöltése mellett mindenkinek javasoljuk a saját munkák külső, mentés után leválasztott adathordozóra való mentését is. Úgy tűnik, a bizalmas betegadatokkal dolgozó egészségügyi számítógépek közül többen is áldozatul estek, tulajdonképpen szinte az a csoda, hogy csak most.

Egy kaliforniai kórház alaposan belesétált a slamasztikába, ugyanis rendszerüket idén február elején megtámadta egy zsaroló kártevő. A Hollywood Presbyterian Medical Center gépeinek titkosítást feloldó kulcsáért pedig nem kevesebb, mint 3.6 millió dollárnak megfelelő 9,000 Bitcoint kértek - ez mai árfolyamon valamivel több, mint 1 milliárd forint. Megszokhattuk, hogy az ilyen esetekben az ismeretlen bűnözők mindig a nehezen lekövethető Bitcoin formájában és TOR hálózaton keresztül várják a váltságdíjat.

A használhatatlan rendszer nem csak a betegadat nyilvántartást, de minden számítógépes tevékenységet, például laboratóriumi munka, gyógyszerek adagolása, stb. érintett volt. Sőt a személyes leleltkiadásért is órákat kellett autózni a korábbi e-mailes küldés helyett.

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.