2016. február 14., vasárnap

LÁTHATTA-E EINSTEIN KISBABAKÉNT PUTYINT?

ÁTLÁTSZÓ HU. - ADATÚJSÁGÍRÁS
Szerző: Katona Fruzsina
2016.02.13.


Egy amerikai kutató táblázatba rendezte a világtörténelem nagyjainak életét. Láthatjuk például, hogy Martin Luther King és Anna Frank egy évben születtek, de érdekes, hogy Einstein akár láthatta volna Putyint is. Igaz, csak cumizó kisbabaként.

Egy átlagos magyar ember ötödikes korától, nyolc éven át tanul történelmet. Megtanulja az ókort, a görögöket, majd a “sötét” középkort, a reneszánszot, végül eljut a boldog békeidőkön és a világháborúkon át napjainkig. Vannak, akik kapásból megmondják, hogy 1521. augusztus 29-én vesztettük el a török ellen a nándorfehérvári csatát, de vannak olyanok is, akiknek nincs érzékük a történelemhez.
Általános hiányosság azonban, hogy nem mindig tudjuk egy dimenzióban elhelyezni a történelem nagy alakjait. Mert bár megtanultuk a Habsburg-ház uralkodóit, majd énekórán az összes nagy zeneszerzőt, irodalom órán pedig a nagy írókat, mégis problémát jelenthet megmondani, hogy ki kinek volt kortársa. Pedig George Washington, Mozart és Rousseau is láthatta volna egymást, ahogyan mondjuk ma Malála és Miley Cyrus is tehetné.

A Wait But Why? tudományos ismeretterjesztő oldal csapata úgy döntött, a történelemnek ezt az oldalát is bemutatja. Ehhez az oldal egyik kutatója, Tim Urban, színes táblázatokat gyártott, benne a világtörténelem nagy alakjaival, időrendbe helyezve.
ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.