2016. február 20., szombat

UTÁLTA A RÓZSA NEVÉT

SZÍNEK ÉS FOLTOK
Szerző: Göbölyös N. László
2016.02.20.


Ki nem állhatta A Rózsa nevét, a legrosszabb regényének nevezte. Holott sokan e középkori környezetbe ültetett, nagyon is aktuális problémákat felvető, filozofikus krimiből és a Sean Connery főszereplésével belőle készült filmből ismerték meg a nevét.
Néhány nappal ezelőtt beszélgettem egy fiatal hölggyel, aki néhány évvel ezelőtt a bolognai egyetemen volt Erasmus-ösztöndíjas. „Sajnos a rock-sztár professzor éppen nem tanított abban a félévben” – mondta sajnálkozva.
A best-seller író, a „rock-sztár professzor” nem áll többé a katedrán. Nyolcvannégy éves korában meghalt Umberto Eco.
Nehéz lenne pontosan meghatározni, hogy ki is volt ez a kiváló írástudó. Egyszerre volt szépíró, nyelvész, filozófus, esztéta, társadalom-kutató, vitriolos tollú publicista, a modern média és kommunikáció szakértője. Ő alapította 1988-ban a San Marino-i egyetem kommunikációs tanszékét, 2008-tól pedig a bolognai egyetem humántudományi főiskolájának címzetes professzora volt.
Eco megszállottja volt az írásbeliségnek, az olvasás kultúrájának. „Aki nem olvas, az 70 éves korára csak egyetlen életet élt. Aki olvas, 5000 évet él meg. Az olvasás maga a visszamenőleges halhatatlanság” – mondta évekkel ezelőtt. Alig fél évvel halála előtt hozta létre több neves írótársával együtt a Nave di Teseo (Theseus hajója) nevű független könyvkiadót, amelynek beindítását maguk finanszírozták. „A legjobb módszer az Alzheimer-kór ellen, és arra, hogy az ember lassan, de biztosan, ám elegánsan elveszítse megtakarított pénzét” – nyilatkozta a La Repubblicának, amelynek, akárcsak a L’Espressónak, haláláig hűséges szerzője maradt, miként kérlelhetetlen ellenfele minden hatalommániásnak, mindenekelőtt Silvio Berlusconinak.


ITT OLVASHATÓ

1 megjegyzés:

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.