2016. február 7., vasárnap

VÉGE VAN-E EURÓPÁNAK?

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Bartus László
2016.02.06.


Az Európai Unió nem befejezett intézmény. Ennek a következményei kezdettől fogva látszanak. Ezek a strukturális hibákból fakadó problémák sokkal jobban meglátszanak, amikor gyors és hatékony cselekvésre lenne szükség, mert valamilyen válság van a világban. Ezért ezekre a strukturális problémákra megoldásokat kell találni, az EU-t meg kell erősíteni. De előbb a renitenseket ki kell dobni belőle, mert ezek ma már tudatosan és szándékosan megakadályoznak minden olyan lépést, amely a strukturális káosz felszámolását célozná. Ezek az országok az Unió szétverésében érdekeltek, mert akkor kontroll, külső összehasonlítási alap nélkül alakíthatják ki a történelmi örökségükből fakadó és a népléleknek megfelelő kis nemzeti szörnyállamaikat.

Akinek nem tetszik Európa, akinek nem tetszenek a közös értékek, akik a liberális demokrácia elveit bilincsnek és gyarmatosításnak érzik, azok távozzanak. Ha nem teszik meg maguktól, akkor ki kell zárni őket. Ha van “válság”, akkor az a humanizmus, a jószándék, az együttérzés, ezeknek az országoknak a polgárai iránti féltés és aggodalom válsága az. Ha Európa olyan lenne, mint ezek a tahó, önző, erőszakos és unintelligens vezetésű primitív országok (amelyeket népük többsége támogat ebben), akkor már régen röpültek volna. Európa még elég erősnek érzi magát arra, hogy ezeket a szemtelen alakokat és ellenséges érzületet tápláló nemzeteket megtűrje és elviselje, mert még mindig jobb, ha belül vannak, mintha kívül lennének.

De a demokráciáknak meg kell találniuk azt a pontot, ahonnan nem hátrálnak tovább. A kelet-európai országok népeinek pszichológiai betegsége megfertőzheti őket is, és valóban beteggé teheti Európát. Ma a betegséget azok okozzák, akik Európa betegségét hirdetik. A diagnózisuk rossz, miszerint a dolgok természetéből fakadó nehézségek a szabadság és a liberális demokráciák következményei. Mintha nehézségek nem lennének, ha nem lenne szabadelvű társadalom, ha megszűnne a jogállam és a hatalmi ágak megosztásán alapuló demokrácia. A demokrácia nem egy befejezett társadalmi forma, amely megszünteti a bajokat, hanem a mindenkor létező aktuális válságok és nehézségek humánus, jogszerű, és nem népirtásokhoz vezető módja. A gyógymód, amit ezek a primitív fasisztoid országok ajánlanak, az maga a halál...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.