2016. március 18., péntek

A COSTA RICA-I MISZTIKUS KŐGOLYÓK

MIRADOR BLOG
Szerző: ENDIMIRADOR
2016.03.18.


Hogy mi a közös Új-Zélandban, Boszniában és Costa Ricában? A kőgolyók. Amíg azonban az első két országban a természet alakította azokat gömbbé, addig Costa Ricában az ember hozta létre a tökéletes formákat. Az egyetlen dolog, ami titok a Costa Rica-i kőgolyókkal kapcsolatban, hogy mi volt velük az indiánok célja. Utánajártunk Közép-Amerika egyik legnagyobb rejtélyének, és eljutottunk az őslakosok esőistenéig.

Mi is láttuk a képeket az interneten azokról a kőgolyókról, amiket állítólag Costa Ricában kaptak lencsevégre. Érdekesnek találtuk őket, ezért kutakodni kezdtünk. Így találtunk ráIsla del Cañóra, egy apró szigetre a Csendes-óceánon, 20 kilométerre Bahía Drake-től.

Érdekes módon az üdülőfaluban nem a kőgolyókkal, sokkal inkább a sziget körüli vizek élővilágával próbálják eladni Isla del Cañót, horror áron. A fél napos snorkeles túrát 120-150 dollár között próbálják ránk sózni, hiába mondjuk, hogy minket a halak nem érdekelnek, csak a kőgolyók. A legtöbb szervezőnek fogalma sincs, miről beszélünk, míg nem a szállásadónk kiböki, hogyha a kőgolyókra vagyunk kíváncsiak, a Finca 6 névre keresztelt múzeumot keressük félúton Sierpe és Palmar Norte között.

300 dollárt kicsit soknak találunk néhány gömbért, ezért megfogadván szállásadónk tanácsát, a fentebb említett múzeum felé vesszük az irányt. Sierpébe reggel 7-kor indul a csónak, az alig fél órás útért 15 dollárt kérnek el. Összehasonlítva a
10 dolláros, másfél órás platón üléssel, egész kedvezményesnek tűnik a menetdíj.
ITT OLVASHATÓ

1 megjegyzés:

  1. Nagyon érdekes leírás volt,szívesen olvastam.Legutoljára Passuth László:Esőisten siratja Mexikót c.könyvét olvastam e témában hajdanán.Hogy mire szolgálhattak ezek az óriási gömbök,csak találgatni lehet.Még az is lehet,hogy valami vallási jelentésük van.

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.