2016. március 24., csütörtök

A KÍNZÁSTÓL AZ ŐRIZETIG

CORDELIA ALAPÍTVÁNY
Szerző: Barna Mária (Cordelia Alapítvány) - Gyulai Gábor (Magyar Helsinki Bizottság)
2016.03.


Az Európai Unióba érkező menedékkérők jelentős része kínzástúlélő. Különösen magas a kínzástúlélők aránya azok között, akik fegyveres konfliktusok elől menekülnek, vagy működésképtelen államokból érkeztek, mint például Szíria, Afganisztán vagy Szomália. A kínzás áldozatai Európába érkezésüket követően sürgős segítségre szorulnak: a különleges szükségleteik korai felismerésétől kezdve a szakszerű orvosi ellátáson, pszichoszociális és jogi segítésnyújtáson át a teljes rehabilitációig. E célok elősegítése érdekében indította két magyar és két bolgár civil szervezet a „STRENGTH” (Rehabilitation and Empowerment – a Need and Goal for Treatment and Help) projektet, amely 2014 júliusától 2016 januárjáig tartott. A projekt célja az volt, hogy biztosítsa, hogy a kínzástúlélő menedékkérők mindkét
országban megkapják az őket megillető nemzetközi védelmet és jogi, valamint pszichoterápiás segítséget, így támogatva teljes rehabilitációjukat. A projekt fellépett emellett a kínzásáldozat menedékkérők szükségtelen és jogellenes fogvatartása ellen is. A pszichoterápiás és a rehabilitációt célzó segítségnyújtást Magyarországon a Cordelia Alapítvány, Bulgáriában az ACET Központ (Assistance Centre for Torture Survivors) végezte, a jogi segítségnyújtásért a Magyar Helsinki Bizottság és Bulgáriában a FAR Alapítvány (Foundation for Access to Rights) volt felelős.

A projekt keretében zajló komplex segítségnyújtás részeként a partnerszervezetek rendszeres monitorozó látogatásokat tettek azokban a menekültügyi őrzött befogadó központokban, ahol a fogvatartottak között kínzástúlélők is előfordultak. E látogatások során a jogászokból és mentálhigiénés szakemberekből álló szakértő munkacsoport Beazonosította a kínzás áldozatait, felmérte és dokumentálta az őrizet pszichés állapotukra gyakorolt hatását, majd a jog eszközeivel kifogást emelt a kifejezetten sérülékeny csoporthoz tartozó menedékkérők őrizetben tartása ellen. Ez a jelentés a látogatások során feltárt főbb megállapításokat mutatja be, valamint mindegyik megállapítás kapcsán konkrét ajánlásokat tesz.

A kutatás számos súlyos és rendszerszintű hiányosságot tárt fel mindkét országban, néhány esetben olyanokat is, amelyek közvetlenül sértik az uniós jogból eredő tagállami kötelezettségeket.

A legfőbb feltárt hiányosságok az alábbiak szerint összegezhetők:

ITT OLVASHATÓ (PDF)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.