2016. március 17., csütörtök

BYE, BYE GLOBALIZÁCIÓ?

ALAPBLOG
Szerző: Zentuccio
2017.03.17.


Vélhetőleg szorosan összefügg az olajpiaci-nyersanyagpiaci helyzet drámaivá fordulása és Putyin orosz elnök bejelentése, hogy Oroszország katonai visszavonulót fúj Szíriából.
Egyebek között ez az egyik üzenete az alábbi interjúnak, amelyben Daniel Gros, az Európai Unió mellett működő Centre for Policy Studies igazgatója azt a nézetét fejti ki, hogy három-négy évtizedes parádés fejlődést követően leállóban van az országok, kontinensek gazdasági-pénzügyi-technológiai összefonódásának a folyamata, vagyis a globalizáció.
A lassulás, leállás okát nem csekély részben a nyersanyagpiacok tartósnak ígérkező gyengülésében és Kína gazdasági átalakulásában kell keresni.

Zentai Péter: A globalizációról szólt a világunk az utóbbi harminc évben. Ön most azon mereng friss tanulmányában, hogy tulajdonképpen végéhez közeledik a globalizálódás. Ez azért túlzás, ugye?Daniel Gros: A világkereskedelem volumene komoly mértékben csökken. A globális árucsereforgalom várható alakulására vonatkozó legmérvadóbb idei előrejelzések (Baltic Dry Index) ráadásul a zuhanás folytatódásáról tanúskodnak. A kereskedelem értékcsökkenése az érem egyik oldala csupán, de lassuló ütemet jeleznek mindazon számok, amelyek a nemzetek, kontinensek pénzügyi-gazdasági egymásra utaltságának fokát hivatottak kimutatni.

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.