2016. március 4., péntek

ÉLETKOR ÉS POLITIKAI HITELESSÉG

LIBERÁLIS SZEMMEL REPUBLIKON
Szerző: Mikecz Dániel
2016.03.04.


Népszerű vélemény, hogy ifjú politikusok alkalmasak lehetnek arra, hogy megszólítsák a politikából rendre kiábránduló aktuális fiatalokat. De ez nem feltétlenül igaz.

A baloldal 2010-es veresége óta már többször is megjelentek a közéletben kormányellenes tüntetések révén olyan fiatalok, akik nem ok nélkül töltötték el reménységgel a baloldali pártok támogatóinak szívét. Karsay Dorottya még 2011-ben a „Nem tetszik a rendszer” című dala révén lett ismert, és vált a Milla-tüntetések egyik arcává. Több mint öt évvel később az Együtt tiltakozásán tűnt fel a sajtóban kockás inges Jeanne d’Arcnak becézett Kövesdi Veronika. A két időszak között ismerhettük meg a Hallgatói Hálózat, a Középiskolai Hálózat, „Az alkotmány nem játék” aktivistáit. Közülük többen mozgalmárként vagy éppen pártpolitikusként továbbra is aktívan részt vesznek a közéleti vitákban és cselekvésben.

Népszerű vélemény, hogy az ifjú politikusok alkalmasak lehetnek arra, hogy megszólítsák a politikából rendre kiábránduló aktuális fiatalokat. A kortárs politikusok hitelesebbek a fiatalok számára, jobban tudják, hogy milyen problémákkal küzdenek, milyen üzenetekkel szólíthatóak meg. A jelenleg is zajló amerikai elnökválasztás azonban azt mutatja, hogy a nem éppen fiatalos Bernie Sanders különösen népszerű az ún. millenniumi korosztály, tehát az 1980 és 2000 között születettek körében. Az önmagát szocialistának valló 74 éves szenátor ugyanis olyan problémákra mutat rá és olyan megoldásokat kínál, amelyek vonzóak a gazdasági válság során felnőtt, diákhitellel és a foglalkoztatás bizonytalanságával küszködő fiataloknak...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.