2016. március 10., csütörtök

KISMAMA KÖZTERÜLETI KÉPZÉST TART RENDŐRÖKNEK.

HELSINKI FIGYELŐ
Szerző: presshelsinki
2016.03.10.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) és a Helsinki Bizottság január közepén egyezséget kötött. Ennek az a célja, hogy hajléktalan és más, rossz szociális helyzetű emberek egyenlő bánásmódhoz fűződő joga valóban érvényesüljön a rendőri intézkedések, így az igazoltatások során. Egyszerűbben fogalmazva: hogy a hajléktalan embereket ne igazoltassák csak azért, mert hajléktalanok, ne sújtsa őket a mostani zaklató, önkényes rendőri gyakorlat.
Ugyan nem tudni, hogy az egyezségnek köszönhetően-e, de hajléktalan barátaink némi javulásról számoltak be. Azért van itt még mit tenni. Egyik kollégánk így idézte fel két héttel ezelőtti személyes élményét.
„Na, mi történt ma? Megyek két gyerekkel az ortopédiára. Kifelé jövet parkolóban mutatom nekik, hogy nézzétek csak, ott egy rendőrautó. Kiszállnak a rendőrök, és kikhez mennek oda? A padon kuporgó három hajléktalan fickóhoz. Igazoltatják őket. Fel a két gyerek a nyakamba, odamegyünk rendőrökhöz:
– Jó napot. Megkérdezhetem: miért igazoltatnak?
– Általános igazoltatás.
– Tényleg? Ilyen nincs a rendőrségi törvényben. Tudnak arról, hogy a BRFK és a Helsinki Bizottság most kötött egyezséget, amelyben az szerepel, hogy a rendőri vezetés törvényes, tisztességes és arányos fellépést vár el a hajléktalanok igazoltatásánál is?
– Mint láthatja, mi a készenléti rendőrségtől vagyunk. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.