2016. március 17., csütörtök

KONKRÉTUMOK HELYETT ÍGÉRETEK AZ EMMI-TŐL

A TASZ JELENTI
Szerző: kardostamas
2016.03.17.


A drogstratégiához elfogadott egy éves akcióterv ciklusából már két hónap eltelt, de a szakmai szervezetek konkrétumok helyett csupán nagyszabású terveket és egy idilli jövőkép felvillantását kapták az EMMI helyettes államtitkárától a prevenció terén, míg az ártalomcsökkentésre sötét jövő vár.
A Nemzeti Drogellenes Stratégia akciótervének – később szakpolitikai programjának – összeállítására és elfogadására 2009 óta várt a szakma, hiszen ebben rögzítik, hogy az adott időszakban mely tevékenységekre mekkora forrást szán az állam. A december 29-én megjelent szakpolitikai program azonban olyan súlyos hiányosságokat tartalmazott, hogy januárban levélben fordultunk az illetékes minisztériumhoz. Egy hónappal később kaptunk választ az Emberi Erőforrások Minisztériumától, mely azonban alkalmatlan volt aggályaink eloszlatására.
Fő kérdésünk volt, hogy miért hiányoznak a dokumentumból a hozzárendelt források, mikor ennek követelményét a Nemzeti Drogellenes Stratégia világosan előírja, és a szakmai szervezek számára egyeztetésre küldött verziókban is szerepelt? Hogyan tervezhetnek így a szolgáltató szervezetek?
Nyitrai Imre helyettes államtitkár válaszában arra hivatkozik, hogy a kormányhatározat világosan rögzíti a források ütemezését. Csak azt nem tudni mennyit: „A forrásokkal kapcsolatos egyeztetések folyamatban vannak, ezek eredményéről a későbbiekben tudunk tájékoztatást adni” – folytatja, ezzel elismerve, hogy a szakpolitikai program nem tett eleget a Nemzeti Drogellenes Stratégia a források meghatározásával kapcsolatos előírásainak. 

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.