2016. március 28., hétfő

LAKHATÁS

A NYOMOR SZÉLE BLOG
Szerző: L.Ritók Nóra
2016.03.28.


Sok mutatóval lehetne jellemezni a szegénységet. Talán a lakhatás is egy olyan terület, ami elég pontos képet ad. Ha az ember megfordul egy-egy nyaralóövezetben, és látja a nyaralás céljára újonnan épülő palotákat, és közben olyan helyen dolgozik, ahol lakásnak sem épült már ki tudja mióta egy ház sem, nos, ez a két kép is mutatja: végletesen kettészakadt a társadalmunk.

A leszakadó térségek településein, a szélső utcákban, a szegregátumokban, zsáktelepüléseken, „alvégeken”, vagy „felvégeken” létrejött telepeken a lakhatás a nyomor vizuális megjelenése. Újat építeni itt semmi esély. Amihez hozzájutnak, azok öreg vályogházak, vagy leromlott állagú, sosem befejezett téglaépületek. A vezetékes víz, fürdőszoba nagyon ritka. Az áram az egyetlen, ami a 21.századhoz köti ezeket a házakat.

Vásárlásnál csak az olcsó jöhet szóba, az is csak részletre. A falvakban ez jellemzően olyan házakat jelent, ahonnan kihaltak az öregek, a fiatalok máshol élnek, nem kell már ez nekik, sem az épület, sem az öreg kert, inkább megválnak tőle. Persze próbálnak ők is többet kapni érte, várnak, de a szegénység sújtotta településeken, településrészeken ez csak újabb értékvesztést jelent. Nincs már esély arra, hogy olyan fellendülés következzen be, amitől az ingatlanpiac itt felfelé ívelne. Az üresen maradt házakat nem őrzi senki, előbb-utóbb széthordják, aztán az idő dolgozik rajta tovább, összeomlásig...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.