2016. március 8., kedd

LENULLÁZZÁK A MENEKÜLTELLÁTÁST

HELSINKI FIGYELŐ BLOG
Szerző: presshelsinki
2016.03.08.


Megszűnne a menekültek és oltalmazottak segítése Magyarországon. Szigorított börtönkörülmények közé zárnák az őrizetben tartott menedékkérőket. A kormány jogszabálytervezete mindent elkövet, hogy aki véletlenül menedéket kapna itt, minél hamarabb álljon tovább. A Helsinki Bizottság véleményezte a készülőben lévő barbár rendelkezéseket.
A jogszabálycsomag a nemzetközi védelemben részesített menekülteket és oltalmazottakat megfosztja a társadalmi beilleszkedés valós lehetőségétől. Megtagadja Magyarországnak a menekültek védelmét előíró nemzetközi, európai és hazai jogból fakadó kötelezettségeit. A menekültek integrációját elősegítő állami támogatás és az uniós szolidaritás helyett a menekültek továbbvándorlását kívánja előidézni, ismét más országokra hárítva a menekültek védelme iránti felelősséget.
A tervezet az embertelen vagy megalázó bánásmód tilalmának megsértésével, az őrizetben levő menedékkérők mozgásterének csökkentésével kívánja a menekültügyi őrizet jogszerűtlen gyakorlata miatti zsúfoltságot kezelni a menekültügyi fogdákban. A mozgástérre vonatkozó kötelező szabály hiányát az Alkotmánybíróság már egyszer megsemmisítette. A börtönzsúfoltság miatt Magyarországot az Emberi Jogok Európai Bírósága már számos alkalommal elmarasztalta, most újabb elmarasztaló ítéletekre lehet számítani.

Néhány különösen kegyetlen és esztelen változtatás a tervezetből.

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.