2016. március 21., hétfő

MEGINDULT A LEJTŐN A FIDESZ

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Fazekas Ágnes
2016.03.21.


Mind gyakrabban kerül szóba, s már korántsem csak ellenzéki elemzőktől: valami bomlik a Fideszben. Megkopott és kifulladni látszik a kormányfő menekült-ellenes retorikája, amellyel a 2014 őszi mélypont után visszatornázta pártját a népszerűségi listák élére. Ugyanakkor a tanárok és a hozzájuk csatlakozók tiltakozása minden eddiginél átütőbb kritikája a hatalomnak.

Orbán Viktor egyszemélyes pártot épített fel. Kemény, hierarchikus rendszert, amelyben a struktúra csak az egyszemélyi döntéseket preferálja. Ceglédi Zoltán szerint Magyarországon ma Orbán erényei és hibái transzformálódnak fideszes, illetve kormányzati cselekvésekké. Amiben ő jó, abban lesz jó az ország is, amiben rossz, annak kudarcait pedig közösen éljük meg.
 
A politikai elemző így reagált a Népszavának arra, amit Török Gábor a szombati Magyar Nemzetnek adott interjújában a Fidesz értékrendjének megváltozásáról mondott. Ceglédi előrebocsátotta, Török nem áll közel a kormánypárthoz, ebben egészen biztos. Emlékeztetett, a Fidesz alapításakor a párton belül azok tudtak sikeresek lenni, akik képesek voltak közösséget építeni, működtetni és később is hosszú éveken át azok fémjelezték a szervezetet, akik ellenzékben is fenn tudták tartani.
 
Ez a szakkollégiumi közösség, az építők generációja, akik közül Orbán volt a legtehetségesebb. A mostani generáció, amelyik a másodvonalból lépett elő, már egy kész Fideszbe érkezett. Nekik nem kellett megküzdeniük sem a rendszerváltás előtti gondokkal, sem azzal az ellenzékiséggel, amit az 1994-98 közötti kétharmados MSZP-SZDSZ kormány idején megtapasztaltak...
 

3 megjegyzés:

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.