2016. március 23., szerda

MIRE SZOLGÁL A BOCSÁNAT?

SZÍNEK ÉS FOLTOK BLOG
Szerző: Göbölyös N. László
2016.03.23.


Szükség van-e a bocsánatra? Tudunk-e megbocsátani? Nicole Fabre francia pszichoanalista A bocsánat paradoxonjai című könyv szerzője a Le Figaro Madame kérdéseire felel erre a bonyolult problémára.
-Mit jelent a megbocsátás?

-A vallásban a bocsánatnak szociális és szociológiai értéke van. Egy felső hatalomtól kérjük, hogy bocsássa meg mindazt a rosszat, amelyet tudatosan vagy tudattalanul követünk el. Ezáltal megtisztulunk. Van egy másik bocsánat is, amit valakitől kérünk, azért, hogy az illető, akit megbántottunk, mindent elfelejtsen és töröljön, vagy ne felejtse el, de elfogadja, hogy a kapcsolat megmaradjon azon túl, ami történt.

-Ez tehát szükségképpen egyenlő a bántás elfelejtésével?

-Lehet a felejtés illúziója, de nem ez a legfontosabb. Lényeg, hogy elintézzük magunkban az okozott bántást. Lehet megbocsátani, és ugyanakkor tovább haragudni a másikra, de a bocsánat csak akkor lesz az igazi, illetve csak olyan mértékben, amilyen mértékben a kapcsolat folytatódik. Az olyan súlyos sebeknél, mint a történelem nagy szerencsétlenségei, nem szabad felejteni, visszaszorítani, mert az igazság az, ami szabaddá tesz...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.