2016. március 17., csütörtök

MUNKAEBÉD, MINT NYOMOZATI CSELEKMÉNY

VASTAGBŐR
Szerző: vendegblgr
2016.03.17.

Polt Péter a múlt héten a Jegybank által tett feljelentések tárgyában munkaebéden találkozott a Jegybank elnökével. Szép dolog a barátság meg a jó munkakapcsolat, és egy finom ebéd sem megvetendő. Viszont a munkaebéd fogalmát a büntetőeljárási törvény nem ismeri. Így ami ott elhangzott, az jogilag nem létezik, az ott megismert adatok pedig az eljárásban nem használhatók fel.
Azt már megírtuk, hogy egy ilyen közös ebéd nem tűnik összeegyeztethetőnek a Polt Péter által kiadott ügyészi etikai kódexszel. A nagyobbik gond az, hogy ráadásul törvénysértő is.
Ezt kb. mindenki sejtheti, aki valaha tett feljelentést, nem kell jogi diploma az eljárással kapcsolatos kétely megfogalmazásához. Ugyanis olyan szerencsében senkinek nem lehetett még része, hogy a feljelentését követően a rendőrség vagy az ügyészség képviselője munkaebéden beszélget vele a feljelentéséről. Pláne nem személyesen a legfőbb ügyész. Mégpedig azért nem szokott ilyenre sor kerülni, mert törvényesen nem történhet meg. Íme néhány szó szerinti idézet a törvényből.
A bizonyítási eszközök felderítése, összegyűjtése, biztosítása és felhasználása során a törvény rendelkezései szerint kell eljárni. A bizonyítás eszköze a tanúvallomás. Tanúként az hallgatható ki, akinek bizonyítandó tényről tudomása lehet. (A feljelentő tanú lesz vagy sértett, és tanúként hallgatják meg.) Ha a feljelentés alapján a nyomozás elrendeléséről, illetőleg a feljelentés elutasításáról megnyugtatóan nem lehet állást foglalni, a feljelentés kiegészítésének van helye. A feljelentés kiegészítése során a feljelentéskiegészítést végző hatóság a feljelentőt meghallgathatja. A nyomozási cselekményekről – ideértve az ügyész, valamint a nyomozó hatóság intézkedéseit -, ha e törvény másképp nem rendelkezik, az ügyész, illetőleg a nyomozó hatóság jegyzőkönyvet készít. (Ugyan a jegyzőkönyvet helyettesítheti a jelentés is, de a tanú kihallgatásáról jelentés nem készíthető.)
És most jön a lényeg!
ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.