2016. március 19., szombat

MUNKANÉLKÜLISÉG A GYAKORLATBAN

SVÁJCI S(CH)APKA BLOG
Szerző: svájcisapka
2016.03.19.


Még egy utolsó írás, és megígérem, hogy hanyagolom a munkanélküliség témát, de - elnézve a statisztikákat-, sokakat érdekelt ez a dolog. Remélem, tudtam segíteni, és azt is, hogy inkább mint érdekesség olvassátok és nem azért, mert szükséges az információ.

Túl vagyunk a hivatalos dolgokon, megírtuk az önéletrajzot, most a gyakorlati oldaláról közelíteném meg a tennivalókat. Mi vár ránk a munkanélküli időszak alatt.
Ehhez a témához segítséget kértem és kaptam munkanélküliektől és a másik oldalról is.
Ott fejeztük be, hogy be kell jelentkezni a munkaügyi hivatalba.
Először csak egy "pofavizit" (adategyeztetés) történik, ahol elmondják az általános dolgokat. A következő alkalommal már a személyes ügyintézővel (Berater) kell találkozni.
Nem árt sűrűn mosolyogni, és bólogatni rendszeresen, hogy szimpatikus legyen az álláskereső. Ez később nagyban könnyíti az életet. Pl. elküld továbbképzésre.

Először is a legfontosabb: a munkakeresés nem ennek a személynek a feladata, azt mindenkinek magának kell megtenni. Az ő feladata az ellenőrzés, és szimpátiától függően a noszogatás.
Amennyiben mégis talál valamilyen munkát, azt el kell fogadni.
Egyik ismerőst - mivel meglehetősen hosszú ideje nem tud elhelyezkedni -, elküldték amolyan "vissza a munka világába" programba, ahol egy közintézményben dolgozik három hónapot.
Bár, a háta közepére sem kívánta, de nem lehetett visszautasítani.

Hogy milyen időközönként kell ezzel személlyel találkozni, az változó.
Több embert megkérdeztem, van aki havonta jár, de volt olyan is, akit csak háromhavonta hívtak be.
Ez rendszerint egy 20-30 perces beszélgetés, ahol az illető kifaggatja a delikvenst, hogyan áll a munkakereséssel, mik a tapasztalatai.



ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.