2016. március 27., vasárnap

NEM LEHET ABBAHAGYNI - 1. VARÁZSDOBOZ - 2. MINDANNYIAN MÁSOK VAGYUNK - 3. ZÖLD BÉKA BARÁTI KÖR

OFOE BLOG
Szerző: Leiner Károly
2016.03.26.


1. VARÁZSDOBOZ

Most induló sorozatunkban egy Leiner Károly „Zöldbéka” tanár úr-ról szóló portréfilmből mutatunk be rövid részleteket. A film teljes terjedelmében az EKF Mestertanár Videoportálján1 tekinthető meg.

ITT OLVASHATÓ

2. MINDANNYIAN MÁSOK VAGYUNK

Ma már nem lehet úgy tanítani, hogy nem differenciálunk. Legyen szó akár fogyatékkal élőkről, akár ép gyerekekről. Hogyan valósítható meg a differenciálás például a matematika órán? Hogy lehetünk hatékonyak egy olyan csoportban, ahol az egyik gyerek önállóan tud már számolni a 20-as számkörben, amíg a társa még az ujjai segítségével sem boldogul? Ahol a tanulók képtelenek megérteni a mínusz fogalmát? Az alábbi filmrészletben gyakorlati tanácsokat, bevált módszereket ismerhetünk meg, és egy az – interneten szabadon elérhető – kipróbált gyakorlatgyűjteményről is hírt kapunk.

ITT OLVASHATÓ

3. ZÖLD BÉKA BARÁTI KÖR

Írtam, beszéltem róla már eleget, mert hiszem, hogy valami csoda született. A csodát csak közvetve műveltem én, a varázslatot a gyerekek, a közösség követte el. Fontosnak tartom, hogy hiteles története, módszerei, eljárásai, amennyire csak lehet, a köztudatba, vagy legalább a szakma kezébe kerüljenek. Olyan eredmények születtek, amelyek példa nélkül állnak a hazai pedagógiai gyakorlatban, ilyen típusú külföldi eredményekről, kutatás hiányában, nem tudok. Egyetlen „dicsekvés”: a program tizenhét éve alatt majd tízezer gyerek, fiatal felnőtt, felnőtt, értelmi fogyatékkal élő és ép ember fordult meg a Zöld Béka Baráti Körben, ahogy elnevezte magát a csapat. Közülük nagyjából 1200 fogyatékkal élő. Ők, egy kivétellel, mindannyian elvégezték iskoláikat, megszerezték szakmáikat – ez példa nélküli Magyarországon, hiszen még az épek között is igen nagy a lemorzsolódás, az iskolarendszerből való kipotyogás, a speciális szakiskolákban pedig kiugróan magas...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.