2016. március 15., kedd

PETŐFIVEL BRÜSSZEL ELLEN

BEKIÁLTÁS BLOG
Szerző: Kabai Domokos Lajos
2016.03.15.


A nép maradjon ott, ahol van! Ez a Petőfi nem lehet a mi Petőfink! Miniszterelnöki instrukciók a 2016. március 15-ei ünnepi beszéd elkészítéséhez.

TUDÓSÍTÁS: 2016. március 15-én, a Nemzeti Múzeum előtt vérbeli politikushoz méltó beszédet mondott Orbán Viktor magyar miniszterelnök. Híveinek több ezres, hálás serege tapssal, egyetértő bekiáltásokkal, olykor ujjongással, sőt az ellenfeleket gúnyoló kacagással jutalmazta teljesítményét. A neki hátat fordító ellentüntetők Diktátor!-t kiáltó kórusának hangjai kifejezetten lelkesítették és a mellette való kiállásra sarkallták saját táborát.

BEVEZETŐ: A szónoklatot immár bárki meghallgathatja az interneten. Viszont a Bekiáltáshoz jutott az a szöveg, amelyben a miniszterelnök előzetes instrukciói szerepelnek. Ez sok mindent érthetőbb összefüggésbe helyez, ezért adjuk közre.

A BESZÉD KONCEPCIÓJA: Mindenekelőtt egy már-már vallásosan áhítatos Petőfi Sándor képével kell átszőni a március 15-ei, a Nemzeti Múzeum előtt elmondott beszéd kezdő részét. A katolikus és ortodox rózsafüzér ima első szavai adják meg az alaphangot: „Üdvöz légy születésed napján, magyar szabadság!” Az ima szavait eredetileg Petőfi parafrazálta a Naplójában. Félre hát az Akasszátok föl a királyokat! Petőfi Sándorával!

Amikor a jakobinus hagyományokat követők veszélyeztetnek bennünket, akkor mi nem idézhetjük meg 1848 decemberének poétáját! Még hogy „Lamberg szívében kés, Latour nyakán / kötél, s utánok több is jön talán, / Hatalmas kezdesz lenni végre, nép!” Mindenki beláthatja: ezek a szavak itt és most nem aktuálisak. A nép maradjon ott, ahol van! Ez a Petőfi nem lehet a mi Petőfink! Most azt kell elmagyarázni: "a velejéig magyar ember olyan fajta, akit a józanság, a célszerűség, a mértéktartás jellemez, nem a lincselés, nem a vérfürdő"...

ITT OLVASHATÓ


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.