2016. március 7., hétfő

POZSONYBAN VÉREZHET EL ORBÁN MENEKÜLTELLENES KOALÍCIÓJA

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: Trombitás Alfréd
2016.03.06.


Hallották már azt a viccet, hogy mi a közös a fociban és Ficoban? Mindkettőért rajong Orbán Viktor. Ha nem hallották, nem véletlen, ez ugyanis a Szegedi Kattintós saját gyártmányú poénja a szlovákiai elnökválasztás alkalmából. A viccet félretéve, a voksolás másnapján nyilván nincs kedve nevetni sem Robert Ficonak, sem magyar kollégájának. De lássuk, miért fagyott a két szövetséges arcára a mosoly szombaton este! 

A közvélemény-kutatások ezúttal alaposan mellélőttek a szlovák parlamenti választások lehetséges végkimenetelének. A kormányzó szociáldemokraták (Smer) 2002 óta legrosszabb választási eredményükkel nyertek ugyan, ám ennél sokkal nagyobb fölényt jósoltak a szakértők Robert Fico pártjának. Komoly sikert aratott ugyanakkor a liberális Szabadság és Szolidaritás (SaS) párt, amely nemhogy bejutott a parlamentbe, de a Smer mögött másodikok lettek 12 százalékkal. A 30 százalék alatt rekedt szociáldemokratákkal még az a csúfság is megeshet, hogy megfelelő koalíciós partner híján nem tudnak kormányt alakítani.

Ez lenne igazán nagy csapás Orbán Viktor számára, hiszen egyik legmegbízhatóbb szövetségesét vesztené el az EU-n és a V4-ek között. Fico ugyanis baloldali besorolása ellenére olyan heves migránsellenes kampányt folytatott az utóbbi időben, hogy ezzel kivívta magyar kollégája elismerését is. A fideszes szimpatizánsok eleinte fanyalogtak az északi szomszéd kemény vezetőjének politikai kiszólásai miatt, és főleg azért bírálták korábban, mert a Szlovák Nemzeti Párttal (SNS) kormányzott koalícióban, mely magyarellenes kirohanásairól elhíresült Jan Slota vezetése alatt lényegében félfasiszta nézeteket vallott. Slotától ugyan megszabadult az SNS, hangvétele kifinomultabb lett, ám elég jelentéktelenné váltak ezen a választáson, így Fico nem számíthat rájuk koalíciós partnerként...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.