2016. március 1., kedd

RÖVID PÓRÁZON AZ ÜGYÉSZSÉG: ORBÁNÉK URALKODNAK A VÁDHATÓSÁG FELETT IS?

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: Kate Beckett
2016.03.01.


2010-es hatalomra kerülése után a Fidesz szinte azonnal hozzányúlt az ügyészi szervezethez. Az akkor meglévő Alkotmányt még kétharmados parlamenti többségük birtokában úgy módosították, hogy Orbán Viktor jelölje, Polt Péter hat helyett kilenc évig láthassa el feladatát. A legfőbb ügyész a módosítás miatt többé nem volt interpellálható a parlamenti patkóban, megválasztását pedig ⅔-os parlamenti többséghez kötötték.

A második „lex-Poltra” 2011-ben került sor. Ekkor az ügyészségi szolgálati törvényt kellett módosítani annak érdekében, hogy Polt Péter teljes egészében kitölthesse hivatali idejét. A Fidesz még 2011 áprilisában úgy döntött (a ezzel kapcsolatos aggályokat szokás szerint figyelmen kívül hagyva), hogy mind a bírákra, mind pedig az ügyészekre alkalmazni kell azt az új szabályozást, hogy 62 éves korban kötelező a nyugdíjba vonulás. Mindenkinek, kivéve Polt Péternek, őt ugyanis kivették a törvény hatálya alól. No persze logikus lépés volt ez, elvégre mi értelme lett volna bebetonozni tisztségébe - a már az első Orbán-kormány idején is többször pártmegrendelések teljesítésével megvádolt - Poltot, aki egykor maga is a Fidesz tagja volt..

Az elmúlt években egyre gyakoribbak a negatív hangok az ügyészi szervezet munkáját illetően. Sok esetben felmerül a gyanú, hogy bizonyos ügyek hátterében politikai nyomás áll. Annyi bizonyos, hogy nem tesz jót egy országnak, ha állampolgárai nem bíznak a vádhatóság szerepét betöltő jogállami intézményben, ahogy az sem, ha az ún. fékek és ellensúlyok rendszerét módszeresen felszámolják a hatalmon lévő erők...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.