2016. március 19., szombat

SAULKÉNT ÉLNI 5.

TARSKI BLOGJA
Szerző: Tarski
2016.03.19.



             4. Élettér és ököljog

Az élettér elmélet kidolgozása Karl Haushofer (1869 – 1946) müncheni egyetemi professzor nevéhez fűződik. Maga a „lebensraum” szó Holger Herwig szerint visszavezethető Charles Darwin “struggle for survival”, azaz „harc a túlélésért” kifejezésre, amit Friedrich Ratzel alakított át “struggle for space”, vagyis „harc a térért” fogalomra. Haushofer pedig a „tér”, vagyis a „raum” szót változtatta át„lebensraum”, vagyis „élettér” szóvá.
 A professzor az egyik előadásán ejtette ki először a száján a „Lebensraum” szót, amit így definiált: Az élettér részterülete a földfelszínnek, egy darab a föld felszínén, amelyik megfigyelhető természetes határokkal rendelkezik, és az életformák (emberek, állatok, növények), vagy az abban talált bizonyos életformák életének megőrzését szolgálja.

Haushofer az I. világháborúban fiatal tábornokként szerzet magának hírnevet, aki szerint „a tér nemcsak a hatalom eszköze, hanem maga a hatalom.” Tanítványai között volt Rudolf Hess is, aki később Hitler magántitkára lett. A professzor szerint: „Azzal a céllal tanítom a politikai földrajzot, hogy fegyverként fel lehessen használni Németország újraébresztésére, hogy beteljesítse neki rendelt nagyszerűségét” Ez pedig Földi Pál történész szerint hatásos gyógyszer volt akkor, amikor Németországot arra kényszerítették, hogy területének egy jelentős részét más országoknak adjon át.
 Haushofernek Hess számolt be Hitlerről, de egyelőre semmi hatással nem volt rá a pártvezér. A sörpuccs utáni bírósági tárgyalásra is csupán Hess miatt ment el, ahol azonban Hitler védőbeszéde lenyűgözte. Ettől kezdve már rendszeres látogatója volt a landsbergi börtönnek, ahol Hitlerrel megvitatta az élettér elméletét. Ezek a beszélgetések nyújtottak alapot arra, hogy Hitler a Mein Kampf című könyvében kifejtse a saját élettér elméletét, amihez kapcsolódott maga az ököljog problémája is.



2 megjegyzés:

  1. Nagyon ajánlom a fiataloknak is elolvasásra ezt az írást.Talán eloszlatná a fejükben lévő téveszméket Hitlerről.Tanulság az is,hogy a tömegeket mennyire meg lehet téveszteni hangzatos szólamokkal.Talán akkor a mai kormány politikusait is másképp hallgatnák!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Például Orbán Viktor március 15-i beszédét!

      Törlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.