2016. március 29., kedd

SHAKESPEARE ÉS A MIGRÁNSOK

SZÍNEK ÉS FOLTOK BLOG
Szerző: Göbölyös N. László
2016.03.29.


„Képzeljétek el, hogy látjátok az elhagyatott idegeneket, gyerekekkel a vállukon,amint a kikötők és a partok felé sántikálnak a hajókat keresve” – mintha a mai menekültek drámájáról szólnának ezek a sorok, holott William Shakespeare írta több mint 400 évvel ezelőtt a Sir Thomas More-ról írt drámájában, amelyet soha nem mutattak be és csak egy példánya maradt fenn. Ez volt Shakespeare utolsó, kézzel írt szövege, amelyet megőrzött az utókor.

A British Library most digitalizálta a feltette a hálóra a többi 299 kézirattal, ami az Avon-i Bárdtól maradt. A fenti idézet a darab második felvonásából származik. Shakespeare azokra a francia protestánsokra utal, akik az erzsébeti korszakban Angliától kértek menedéket, de növekvő számuk tiltakozásokat váltott ki Londonban.

Shakespeare drámájában megpróbált empátiát kelteni a közönségben az idegenek iránt.

„Ha királyotok kiűzne benneteket Angliából, hová mennétek? Lenne az Franciaország, Flandria, bármelyik német tartomány, Spanyolország, Portugália vagy bármilyen hely, amely nem hasonlít Angliához, idegenek lennétek. Szeretnétek akkor olyan barbár országot találni, amely erőszak- és gyűlöletkitörésben nem ad helyet nektek a földön, torkotokra szegezi késeit, elkerget benneteket, mint a kutyákat, mintha nem lennétek Isten fiai és teremtményei? Mit gondolnátok, ha így bánnának veletek? Ezt étzik az idegen, ez a ti emberségetek?”

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.