2016. március 18., péntek

VIVE LA COMMUNE

MUNKÁSOK ÚJSÁGA
Szerző: Kalmár Szilárd
2016.03.18.


145 évvel ezelőtt ezen a napon kiáltották a világ első munkásállamát! Éljen az 1871-es Párizsi Kommün és éljenek azok a magyar hősök is, akik jelen voltak a francia főváros barikádjain vagy itthon álltak ki elvtársaik mellett!
Marx és Engels kommunista kiáltványa ugyan már 1848-ban megjelent, azonban annak szellemiségében, azaz forradalmi módon először a párizsi kommünárok szánták rá magukat a cselekvésre. A poroszokkal vívott háborúban megalázó vereséget szenvedő francia kormány kellően elgyengült ahhoz, hogy valami egészen új, radikális forradalmi kísérletbe kezdjenek a korai szocialista és anarchista tanokat magukénak valló munkások.
A Párizsi Kommün természetesen nem maradt magyar vonatkozás nélkül, az óbudai ötvösből a nemzetközi munkásmozgalom markáns vezető személyiségévé vált Frankel Leó a kereskedelmi és munkaügyi bizottságot vezette.

1 megjegyzés:

  1. Nem is tudtam,hogy létezik a Munkások Újsága!Azt sem gondoltam,hogy cikket olvashatok a Párizsi Kommünről.A Kommunista Kiáltvány az én könyvtáramban megvan.Vajon a baloldali politikusaink bevallanák ezt?Eötvös József széles látókörű,szabadelvű gondolkodó volt.Mint kultuszminiszter elkezdte a népoktatás kiépítését.Örülök,hogy elolvashattam ezt az írást.

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.