2016. április 27., szerda

A GOOGLE, MINT DÖNTŐBÍRÓ

SZÍNEK ÉS FOLTOK
Szerző: Göbölyös N. László
2016.04.27.

Az EU és a Google között egyfajta állandó háborúskodás folyik – állapítja meg a La Repubblica. Az adócsalástól a monopolhelyzettel való visszaélésig többféle ellentét áll Brüsszel és a kaliforniai kolosszus között.

A feszültség eszkalálódásának egyik kulcs-oka az Európai Bíróság 2014. május 13-i döntése volt a feledésről való jogról, amely a Google-t kötelezte a személyiségi jogok tiszteletben tartására.
Két év után a The New York Times felmérése azt mutatja, hogy a döntés nem ártott a Google-nak, sőt, megerősítette, mert egyfajta bírósággá változtatta, amely maga dönti el, hogy melyik törlési kérelmet fogadja el. Két évvel ezelőtt az EU egy fontos kérdésben hozott döntést: az internet azon képességéről, hogy örökre meg tud őrizni minden információt, még ha káros is az adott egyénre. A döntés alapjában véve arról született, hogy jogunk van-e, hogy ezek az információk eltűnjenek a hálóról és ha igen, akkor azt a Google-nak tiszteletben kell tartania. A szentencia azért érintette különösképpen a Google-t, mert egy spanyol állampolgár kérte annak az információnak a törlését tőle, amely arról szólt, hogy sok évvel korábban elítélték bankcsőd matt.


ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.