2016. április 15., péntek

A NEMI ERŐSZAK ÉS AZ ARANYÉRMEK

JÓREGGELT EURÓPA BLOG
Szerző: Benedikty Béla
2016.04.15.


Valamit tisztázzunk. Hogy ez a Kiss László nevű erkölcsbajnok hány aranyat hozott. Egyet sem. Tudsz úszni? Nem. És ha megfizetem?
 
A legendás nagy kapitányok. Mint például Sebes Gusztáv. Legendásabb kapitányabb nincs. Az Aranycsapat szövetségi kapitánya volt, ha valaki nem tudná. Sok "szakember" minden idők legjobb futballcsapatának tartja a magyar válogatottat. Én is.
 
Az olvasó kedvéért itt most sebtében összeállítok egy névsort, egy lehetséges válogatottat. Henni, Rudas, Kispéter, Dalnoki, Kovács I., Vilezsál, Kertész, Csordás, Palotás, Molnár Szimcsák. Négy-öt ilyen csapatot még föl tudnék sorolni, de azt is megtehetném, hogy az ötvenes évek NB I-es mezőnyét ideírom, valószínűleg végigverték volna a világot. Csak középcsatárokból mutatok néhányat, aminek láttán minden kapitány ma is megnyalná a tíz ujját: Deák, Mátrai (igen, a későbbi hátvéd, aki 18 éves korában már 11 másodpercen belül futotta a százat, az ÉDOSz, majd a Kinizsi - így hívták akkor a Ferencvárost - középcsatára volt), Szilágyi, Babolcsai, Tichy, Machos...
 
Feleki László és Tabi László, a kor azóta is utolérhetetlen sportújságírói már kielemezték, miért játszott akkor annyi világklasszis a magyar pályákon, ezzel most nem untatom önöket (grundfoci, szegénység, lezárt határok), csak azt a tényt akarom hangsúlyozni, hogy volt miből választani. Egy Aranycsapatot Mari néni is össze tudott volna rakni, akár jobbat, mint Sebes (Buzánszky politikai választás, kellett egy vidéki a csapatba, ő a Dorogban játszott, kapásból mondok öt jobbat nála, Lóránt nem volt az első háromban, Zakariásnál szürkébb balfedezet alig található, Budai sehol például Sándorhoz vagy Kertészhez képest), Sebesnél jobb kapitányt meg úgy is ki lehetett volna jelölni, ha valaki eldob egy kavicsot, és kiválasztja azt, akit eltalált.
 
Csak azt akarom mondani, hogy nincsenek zseniális kapitányok, akik hozzák az aranyakat. Azokat a sportolók hozzák...
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.