2016. április 29., péntek

A NEMLÉTEZŐ ELIT UTÁNZÓI

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Bartus László
2016.04.29.


Nemrégiben "elit konferenciát" tartottak, amelyre Gerendai Károly szervező szerint "azok kaptak meghívást, akik az elitet képviselik". Vélhetően tévedésről van szó, mert igazi elit Magyarországon nem létezik vagy nem ismerjük vagy az "elit" fogalma nem tisztázott. Nem akarnánk megbántani senkit a résztvevők közül, köztük valóban sok szakmai kiválóságot, de az "elit" egyik ismeretető jele éppen az, hogy ilyen konferenciákon nem vesz részt.
 
Gyanítható, hogy sokkal többen voltak jelen olyanok, akik elithez tartozónak hiszik magukat vagy az igazi elitet próbálják helyettesíteni. Sokkal nagyobb szolgálatot tett volna a konferencia a köznek, ha ezeket az értelmiségieket megpróbálja lebeszélni arról, hogy átvegyék az elit feladatát.
 
Az elit kiválóságokból álló, különleges képességekkel és rendkívüli pénzügyi adottságokkal egyszerre rendelkező emberek összessége, akik meghatározó befolyással és hatalommal rendelkeznek, így képesek egyetlen döntésükkel vagy mozdulatukkal befolyásolni vagy megváltoztatni egy egész ország életét és közfelfogását. Attól tartok, ebben a teremben egyetlen ilyen ember sem volt.
 
A jelenlevők nincsenek sem döntések, sem döntéseik végrehajtásához szükséges eszközök és képességek birtokában. A magyar elitválság legjobb kifejezője ez a konferencia. Igazi elit ilyen társaságoktól távol, elegáns könyvtárszobákban vagy zárt klubok kártyaasztalainál találkozik egymással, és nem saját alkalmatlanságukat vitatják meg, hanem szavakból értik egymást, s hoznak a világot megváltoztató döntéseket...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.