2016. április 17., vasárnap

A NYELV ÉS A HATÁRÁTKELŐK

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2016.04.17.


Az eheti válogatásban érdekes (és mindannyiunkat érintő) témával nyitunk, ez pedig nem más, mint a nyelvtudás kérdése. Liping például azt vette észre, hogy meggyűlik a baja a számokkal, és ezzel szerintem nem csak ő van így. Emellett ma feltesszük azt a kérdést is, hogy tényleg Melbourne-e a legélhetőbb város, valamint egy autóba próbálunk majd életet lehelni Lombokon.
 
Kezdjük is akkor a nyelvkérdéssel, annál is inkább, mert ezzel szerintem mindenkinek van tapasztalata. A Szecsuán blog szerzőjének, Lipingnek például a számokkal akad gondja.
 
„Régen sűrűn olvastam, gyermek- és kamaszkoromban 1-2 naponta végeztem egy könyvvel, de aztán ez a lendület jelentősen megtört, s mostanság évi 10 körüli mennyiségre apadt a szám.
 
Most viszont rákaptam az ebook-okra, s az utóbbi két hétben ez már a hatodik könyvecske, amin végigfutottam. Egy kivételével észak-koreai disszidensek memoárjai voltak - ez mondjuk a jelen írás szempontjából lényegtelen. Az már inkább az, hogy kivétel nélkül angol nyelvű kiadványok voltak.
 
Ezektől a mostani esetektől eltekintve összesen talán három angol nyelvű könyvet olvastam el életemben, egyiket sem mostanában. Arra tisztán emlékszem, hogy egyik sem volt könnyű. Lényegesen kisebb szókincsem volt akkoriban és nagyban rontotta az élményt, hogy állandóan szótárazgatnom kellett. Az sem segített sokat, hogy az írott nyelv rendszerint kifinomultabb a beszéltnél.

Most gördülékenyen zajlott az egész, s csak a legutolsó könyv utolsó harmada felé - már némiképp fáradtan - kezdtem el azon gondolkodni, hogy nem fordítok le semmit...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.