2016. április 17., vasárnap

ÁLLAMPOLGÁRT MEGÜTNI NEM KELL FÉLNETEK

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: Zádori Zsolt
2016.04.17.


Az eseteknek csak elenyésző részében emelnek vádat, ha rendőrt, börtönőrt jelentenek fel bántalmazás, kényszervallatás vagy jogellenes fogvatartás miatt. 2008 óta nem volt olyan év, hogy ez az arány 5% felett lett volna. Letöltendő szabadságvesztés büntetést pedig csak egyszer-egyszer szab ki a bíróság.

Tavaly novemberben született első fokú ítélet egy még 2013 nyarán Hatvan határában történt bántalmazási ügyben. Három rendőr két férfit bántalmazott, történetesen romákat. Társaikkal együtt gyógynövény-felvásárlóknak gyűjtöttek kukoricacímert, amikor a rendőrök „lefülelték” őket. Korábban ezzel nem volt baj, ezért nem tartottak a rendőröktől, nem értették, mi végre az intézkedés. Földre fektették, megbilincselték, megrugdosták őket, az egyiküknek a bordája is eltörött. A bíróság három rendőrt is elítélt.

Mindez akár tűnhetne a fenti általános állításunk cáfolatának, merthogy itt az egyik rendőrt egy év letöltendő szabadságvesztésre és közügyektől eltiltásra, másik kettőt pedig felfüggesztett szabadságvesztésre és lefokozásra ítélte az elsőfokú bíróság. Csakhogy a rendőrök ellen – bár a sértettek állítását alátámasztó látlelet és orvosi szakvélemény is rendelkezésre állt – az ügyészség nem emelt vádat. Így a sértettek kénytelenek voltak pótmagánvádas eljárást kezdeményezni, amelyben a Helsinki Bizottság ügyvédje képviselte őket.

A sértettek ebben a nyilvánvaló bántalmazási ügyben nem számíthattak az állam segítségére, s ha nem ragaszkodnak igazukhoz, a rendőri erőszak büntetlen maradt volna...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.