2016. április 30., szombat

ATEISTA ÜZENET A SÍRON TÚLRÓL: ODAÁT NINCSEN SEMMI - TOMI LAPID ÉLETE

ÁTLÁTSZÓ - SZAKIRODALOM
Szerző: PLT

2016.04.30.


Izraelről a leggyakrabban bevillanó sztereotip képek: szakállas ortodox zsidók a Siratófalnál, illetve, hogy szombaton megáll az élet a teljes országban. Bigott telepesek, mint az izraeli-palesztin rendezés egyik legfőbb gátja. Al-Aksza-mecset, a Születés Temploma, a kis Jézus. Egymással véres csatát folytató, egymást kizáró hitek gyülekezőhelye. Tomi Lapid pályafutása élő cáfolata a fenti kliséhalmaznak.

A Holokauszt-túlélőből lett újságíró, aztán liberális pártelnök és miniszter nem sűrűn járt zsinagógába. “Izrael leghírhedtebb ateistája voltam, az ortodoxok legelkeseredettebb ellenfele, ugyanakkor magamban képviseltem – remélem, híven – az egész zsidó sorsot.” – ezzel a mondattal indul a politikus fia, Jáir Lapid által apja halála után írt életrajz, amely egyes szám első személyben meséli el – innen a cím – az apa életútját.  (I. m. 5.o.) S vannak még ennél húzósabb dolgok is a tabukat, illemszabályokat, dogmákat – finoman szólva – nemigen respektáló kötetben. Amit érdemes végigolvasni annak, aki nem antiszemita vagy filoszemita sztereotípiákból szeretné Izrael politika-, és sajtótörténetét megismerni.
Jáir Lapid: Síron túli emlékeim. Tomi Lapid története. Múlt és Jövő Könyvek. Budapest., 2012. 374.o.

A temetése sem volt hétköznapi. Mivel Izraelben (akárcsak sok más országban) többnyire még azok is egyházi temetést kérnek, akik életükben nemigen gyakorolták vallásukat. “Képzelhetik, mekkora csalódást okozott nekik, amikor a kaddis helyett Frank Sinatra My Way című dala csendült fel.” –  nevet vissza ránk a sírból Lapid. (8.o.) Akinek egyébként a kedvence haláláig a magyar konyha volt. “Abból a felismerésből, hogy valaki utolsó a fajtájából, nem származik semmilyen tanulság. Esetemben ez csak annak a bizonyítéka, hogy az istentagadás és a töltött káposzta kombinációja hosszú élet biztosítéka.” – mondja. (9.o.) (S köztudomású, miszerint a fenti ételt sertéshúsból csinálják.)


ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.