2016. április 30., szombat

BELEKÉNYSZERÍTETTE ÖNT VALAKI EBBE A KAPCSOLATBA? - BÁNTALMAZÁSOS PEREK TANULSÁGAI

MAGYAR NARANCS - ÉLET+MÓD - LÉLEK
Szerző: Czenkli Dóra 
2016.04.30.


Bíróságfigyelő programjának tapasztalatait osztotta meg a PATENT Egyesület a nők elleni erőszak tárgyú perekről. Hajmeresztő példákról és a képzés majdnem teljes hiányáról hallottunk.

Értetlenség, áldozathibáztatás, a peres felek kényszerű megbékélésre sarkallása: így fest ma legtöbbször egy párkapcsolati erőszak tárgyalása a magyar bíróságon. Második alkalommal végzett bírósági monitorozást a PATENT Egyesület. A jogvédő szervezet a 2013/14-es bíróságfigyelő program után újból képzést tartott „majdnem laikusok” (joghallgatók, pszichológusok, szociális munkások, érdeklődő vagy érintett civilek) számára, majd 14 hónapon át nők elleni erőszakot tárgyazó eseteket keresve járták a bíróságokat országszerte, hogy minél többféle bírói attitűdről, joggyakorlatról, a bántalmazottak tapasztalatairól számolhassanak be.

52 olyan tárgyalásra jutottak el a megfigyelést végző önkéntesek, amelyek érintették a nők elleni vagy a családon belüli erőszak témáját. E tárgyalások között volt polgári peres és nem peres, valamint büntetőügy egyaránt, monitoroztak például bontópert, gyermekelhelyezési pert, vagy kapcsolati erőszak, kiskorú veszélyeztetése, zaklatás vádjával kezdeményezett büntetőügyet. A bíróságfigyelés a court watch hagyománya nyomán a nők elleni erőszak emberségesebb bírósági kezelésének elősegítését célozta a nyilvánosság erejével oly módon, hogy fókuszba helyezte a jogalkalmazók felkészültségét...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.