2016. április 15., péntek

CÉLZOTT LÖVÉS

BENDERIK ELMÉLKEDIK BLOG
Szerző: Benderik
2016.04.15.


Ez a boltbezárás-nyitási vevők-eladók vita a látszólag feloldhatatlan érdekellentét szép példája. Meg azé, hogy mennyire nem képes feloldani a rendszer egy látszólag feloldhatatlan érdekellentétet.
***
A vásárló nép főleg azzal érvel, hogy ő nem szórakozásból tölti a vasárnapját bevásárlással, hanem mert hétköznap -- papíron talán nem, de ténylegesen -- sokáig dolgozik, az óvoda ettől még négykor kéri elvinni a gyereket, szombaton meg pont a vasárnapi boltzár miatt tömegnyomor van.

Szegény bolti dolgozók meg hogy nekik ugyanúgy joguk van vasárnap otthon lenni, mint az átlagos helyen dolgozó nép nagy részének.


Aztán persze jönnek az indulatok az ellenoldal érveire: hogy boltban dolgozni nem kötelező, maguk választották, hogy a vevőkből élnek, hogy vasárnap a kövér buszsofőr is ugyanúgy dolgozik, bérpótlékot is kapnak, a vasárnap helyett meg kapnak egy hétköznapot szabadnapnak, stb.

A másik oldalról meg, hogy az a bérpótlék szánalmas és nem kárpótol a vasárnapért, ahogy egy szabad hétköznap se, mikor családjuk meg dolgozik, és hogy nem is önként vállalják, mert aki nem vállal vasárnapot, azt kirúgják, a buszsofőrök meg rendes bérpótlékot kapnak, mert ők hiánycikkek, így munkáltatóik hájjal kenegetik őket, és hogy aki pont őket dolgoztatná, az dolgozzon maga is, mert ők is szeretnének pl. vasárnap bankban-hivatalban ügyintézni...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.