2016. április 2., szombat

CSUKÁS 80 - 10 ÉRDEKESSÉG, AMIT NEM TUDTÁL A SÜSÜ ÉS A POM POM ÍRÓJÁRÓL

KÖNYVES BLOG
Szerző: konyvesblog
2016.04.02.


Ma nyolcvanéves Csukás István, akinek meséin több generáció nőtt fel. Köztudott, hogy ő írta Süsü, a sárkány történeteit, Pom Pom és a Nagy Ho-ho-ho Horgász meséit, de a Keménykalap és krumpliorr is kedvelt és közismert a gyerekek és a felnőttek körében is. József Attila-díja, Kossuth-díja és Andersen-díja mellett számos más elismerésben is részesült az évek során. Voltaképpen minden verseskötetét díjazták, de a legnagyobb sikert a gyerekkönyvek hozták meg számára, melyek már első kiadásban is százezer példányban jelentek meg, melyet aztán rendszerint további négy-öt kiadás követett. Életének izgalmas fordulatairól, költői pályájának indulásáról viszont kevesen tudnak. Íme néhány érdekesség:

1. Pontosan egy napon született Hans Christian Andersennel. Mindként mesemondó április 2-án látta meg a napvilágot, csak éppen 131 évnyi különbséggel.

2. Jóbarátjával és egyben riválisával, Lázár Ervinnel viszont egyidősek voltak, mindketten 1936-ban születtek, a korkülönbség csupán egy hónap volt a két író között („Cukkoltam is mindig, hogy szólítson Pista bácsinak” – meséli sokszor Csukás, ha barátjáról kérdezik). Tizennyolc éves korukban ismerték meg egymást, együtt jártak egyetemre, és mivel azonos műfajban kezdtek írni, hamar kialakult közöttük az inspiráló versengés, bár hallgatólagosan megegyeztek abban, hogy soha semmi rosszat nem mondanak a másikról. Sőt, amikor Csukás István a Móra Kiadóhoz került, egyik első dolga volt, hogy kiadja Lázár Ervin könyveit. Ötvenedik születésnapjára pedig egy mesét is kanyarintott barátjáról (Kurta mese Lázár Ervinről), amelyet aztán húsz éven keresztül – egészen az író haláláig – minden egyes évben elküldött neki.

3. Eleinte nem költőnek, hanem hegedűművésznek készült, a tarhosi zeneiskolában tanult, ahova a Zeneakadémia tanárai heti rendszerességgel utaztak le repülővel, hiszen akkoriban még volt belföldi járat, ami elvitte őket Békéscsabáig. Így történhetett, hogy még kamaszkorában felfigyelt rá Zathurecky Ede, aki a kor leghíresebb hegedűművésze, és nem mellesleg a Zeneakadémia igazgatója volt. Ő azonban mégis a költészet mellett döntött...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.