2016. április 13., szerda

EZEKEN A TANÁCSADÓKON FOG MÚLNI 420 MILLIÁRD FORINT SORSA - BEMUTATJUK A GIGATENDER BONYOLÍTÓIT

ÁTLÁTSZÓ.HU
Szerző: Erdélyi Katalin
2016.04.13.



Mészárossal és Tiborczcal összefüggésbe hozható, valamint OLAF-vizsgálatban érintett cég is segít majd lebonyolítani a nemrég kontingensben meghirdetett, 420 milliárd forint összértékű közbeszerzéseket.
A tanácsadási megbízás 4 évre szól, a keretösszeg 5 milliárd forint, persze ezt is az EU fizeti. A tenderen öt ajánlattevő nyert, akiken keresztül eljuthatunk a gönyűi kikötőtől Felcsútig, a Design Terminaltól Garancsi Istvánig, de van kapcsolat Tiborcz István felé is.

A Nemzeti Fejlesztési Programiroda (NFP) március közepén írt ki hat regionális, egyenként 70 milliárd forint keretösszegű tendert a 2020-ig a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) keretében megvalósítandó szennyvízelvezetési és -tisztítási, hulladékgazdálkodási, és ivóvízminőség-javító beruházások kivitelezésére.
A NFP 2013 óta működik, feladata támogatni és felügyelni az Európai Unió által finanszírozott KEOP- és KEHOP-programokban pályáztatott források hatékony lehívását.
Az ajánlattételi határidő április 25-e, a nyertesek pedig nagyon jól fognak járni. A keretmegállapodás négy évre szól, a nyertes ajánlattevők most lényegében csak bizonyos munkanemekre és mennyiségekre szerződnek, például 45 ezer méter nyomóvezeték megépítésére, és persze adott esetben a szükséges előkészítő munkálatok, engedélyeztetések, egyebek elvégzésére.
A keretmegállapodást elnyerő cégek lesznek aztán azok, amelyek egy-egy konkrét pályázati kiíráson ajánlatot tehetnek.
Nyertes pedig nem lehet akárki az összesen 420 milliárd forintos gigatenderen: a pályázónak az utolsó három lezárt üzleti évben – régiótól függően – legalább 9-20 milliárd forint nettó árbevételt, a közbeszerzés tárgyából származóan pedig legkevesebb 6,5-15 milliárd forint bevételt kell tudni felmutatni.
Az NFP olyan szigorú követelményeket támasztott a jelentkezőkkel szemben, hogy ezeken a tendereken eséllyel csak a közbeszerzéses piac nagyhalai tudnak majd elindulni.
Nagypál Sándor, az NFP igazgatója egy interjújában egyebek mellett azzal indokolta a keretszerződéses megoldást, hogy

“Az eljárás széles körben alkalmazott beszerzési módszer, kimondottan az olyan esetekre, amikor az ajánlatkérő a várható munka volumenére tekintettel kíván szerződni, ugyanakkor a pontos munkamennyiséget még nem ismeri.

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.