2016. április 28., csütörtök

FREEDOM: HOUSE: MÁR BULGÁRIÁBAN IS KEDVEZŐBBEK A DEMOKRATIKUS VISZONYOK

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: Ténytár
2016.04.27.


A Freedom House (FH) idei jelentése lesújtó képet fest a magyarországi demokrácia állapotáról. Az amerikai nonprofit szervezet úgy látja, hogy jelenleg már Bulgáriában is kedvezőbbek a demokratikus viszonyok, mint Magyarországon. Az igaz, hogy 2007-ig a régió élbolyához tartozó ország visszacsúszása már 2008-ban elkezdődött, de igazán csak 2010 után kezdtünk szabadesésbe.

A magyar demokráciaindexet a Freedom House szerint hét vizsgált tényező közül három húzza le igazán: a korrupció, a sajtó függetlensége és a demokratikus kormányzás minősége. A többi vizsgált területen is gyengélkedünk: a civil társadalom, az önkormányzatiság, a független igazságszolgáltatás és a választási folyamatok terén is hátrányban van Magyarország a régió többi országának átlagához képest.

A Freedom House amerikai nonprofit szervezet a 2015-öt áttekintő Nations in Transit címen közzétett jelentése szerint Európa és Eurázsia intézményes és gazdasági válságokba süppedve zárta 2015-öt. Többek között Európa egységének hiánya teret nyitott a populistáknak: vezető közép-európai politikusok - néhány nyugat-európai partner támogatását élvezve - az idegengyűlöletet és a nacionalizmust karolták fel, s országuk keresztény identitásának védelmezőjeként állították be magukat a muszlimok „inváziójával” szemben. Ezek a jelenségek leginkább azokban az országokban figyelhetők meg, amelyek 2000 után csatlakoztak az Európai Unióhoz – olvasható az FH tanulmányában.

Az amerikai szervezet évente hét mutató – köztük a kormányzás demokratikus minősége, a korrupció, a média függetlensége és a civil társadalom állapota – alapján méri fel egy-egy állam demokratikus állapotát. Az összeredmény alapján a FH Magyarországot „félig konszolidált demokráciának” minősíti...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.