2016. április 9., szombat

HAJLÉKTALAN EMBEREK ÜLDÖZÉSE A SZABÁLYSÉRTÉSI TÖRVÉNYBEN - ÚJRA A PARLAMENT ELŐTT

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: Kettős Mérce
2016.04.09.


Immár hatodik éve küzd A Város Mindenkié, hajléktalan emberek érdek-, és jogvédő civil csoportja az ellen, hogy ne üldözzenek, ne büntessenek embereket csupán csak azért, mert nincs tető a fejük felett. Ennek a harcnak 2012-ben eredménye is lett az Alkotmánybíróság kimondta, hogy a szabálysértési törvény ellenkezik az emberi jogokkal, a hajléktalan emberek élethelyzetét nem büntetéssel, hanem szociálisan kell megoldani! Ennek alapján szüntették meg a hajléktalan emberekkel szembeni diszkriminatív törvényt. Lakatosné Jutka, A Város Mindenkié csoport hajléktalan aktivistájának írása.

A kormányra kerülő Orbán Viktor, valamint a főváros vezetője, Tarlós István nem nyugodtak bele abba, hogy a hajléktalan embereket nem tarthatják kordában, ezért a „közterületen életvitelszerű tartózkodás” tényállást beírták az Alaptörvénybe, miközben csökkentették az Alkotmánybíróság jogkörét, ami azt jelenti, hogy az Alkotmánybíróságnak a továbbiakban nincs jogköre ebben a kérdésben döntést hozni.

A szabálysértési törvény egyértelműen kimondja, hogy a Világörökségbe tartozó területeken egyáltalán nem tartózkodhatnak hajléktalan emberek. Ez pl.: a budai Vár, a Margit-sziget és a Belváros. De ennél sokkal megdöbbentőbb volt Tarlós István Főpolgármester intézkedése, miszerint összehívta és felszólította a kerületi/területi polgármestereket, hogy jelöljék ki azokat az övezeteket, ahol hajléktalan emberek nem tartózkodhatnak. Így került sor a hajléktalanmentes övezetek kijelölésére.

Megdöbbentő és embertelen kijelölések történtek. A 13. kerület MSZP-s polgármestere (Tóth József) az egész kerületét kijelölte, és általánosságban pedig szinte minden kijelölésre került. Ezek alapján többek között a parkok, közösségi közlekedési eszközök megállói, egyes utak, utcák, egészségügyi intézmények és iskolák-óvodák meghatározott körzete. Ami azt jelentette, hogy a hajléktalan embereket el akarták tüntetni,vagy a szállórendszerbe bekényszeríteni, vagy pedig külterületekre kiszorítani...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.