2016. április 13., szerda

HIÁBA VAN MOBILJUK A RABOKNAK A BÖRTÖNBEN, MÉG MINDIG CSEMPÉSZNEK BE TELEFONKÉSZÜLÉKEKET

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: csikaszbrigitta
2016.04.13.



Nem csökken a börtönökbe becsempészett telefonok száma – derül ki a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága által az Átlátszónak megküldött válaszokból. Ennek oka információink szerint az, hogy a bevezetett börtön-mobilokon folytatott beszélgetés ára elég borsos, illetve, hogy a készülékeken csak meghatározott ideig lehet csevegni.

Csalás gyanúja miatt nyomoznak – az Átlátszó értesülései szerint – a szigetszentmiklósi rendőrök két, a tököli büntetés-végrehajtási intézetben fogvatartott férfi ellen, akik mobiljaikon nyereményjáték csalást követtek el. A büntetés-végrehajtás részéről megerősítették az eljárás tényét és ezzel együtt kérték, hogy további információért forduljunk a rendőrséghez. A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság válaszában ehhez annyit tett hozzá, hogy a két elítéltet az újabb ügyben gyanúsítottként már kihallgatták.
A bűncselekményt a rabok nem a büntetés-végrehajtási intézetekben bevezetett mobilkészülékeikről követték el, hiszen azokon csak néhány számot tudnak hívni, így a kapcsolattartónak kijelölt hozzátartozót és az ügyvédet. A csaláshoz használt készülékek fű alatt bejuttatott mobiltelefonok, amelyeket a bv munkatársai időről-időre megtalálnak.
A BvOP adatai szerint a börtönökben 2014-ben 703, 2015-ben 832, idén, az első negyedévben pedig 288 telefonkészüléket találtak. Ehhez hozzátették, hogy a mobilok több mint 40 százalékát még azt megelőzően találják meg, hogy a fogvatartottakhoz eljuthattak volna. „A készülékek darabszámának emelkedése a felkutatás hatékonyságának javulását jelzi” – jegyezték meg.


ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.