2016. április 7., csütörtök

ITT A LEGÚJABB ÁNGÁN-TANULMÁNY: A FELCSÚTIAK VETTÉK A LEGTÖBB FÖLDET FEJÉRBEN

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Vágó Gábor
2016.04.07.




Újabb tanulmányt tett közzé Ángyán József a földügyekkel kapcsolatban. A Fejér megyei földárverések első ütemének elemzése kapcsán arra jutott a neves agrárszakember, hogy a helyi kisgazdálkodók helyett a földek java részét politikaközeli spekulánsok nyerték el. A tanulmányt itt teljes terjedelmében is elolvashatja.
Számos tanulmányt jegyzett Ángyán József a második Orbán-kormány vidékfejlesztési államtitkára, a földhaszonbérleti rendszerrel kapcsolatos visszaélések kapcsán. A földárverésekkel kapcsolatos első tanulmánya az Átlátszón jelent meg 2015 decemberében. Abban azt vázolta fel a nyugalmazott professzor, hogy miként megy szembe az eredeti, általa “nép-pártinak” nevezett, földügyi koncepcióval a földárverések rendszere.
A tanulmány-sorozat ma megjelent, legújabb részében a 2015 negyedik negyedévében tartott első földárverési hullám tényadatait elemzi Ángyán.
Fejér megyében 2015-ben sikeresen elárverezett, összesen 392 darab birtoktestet 205 nyertes árverező szerezte meg.  Az elkelt összterület valamivel több, mint tizenhétezer hektár, ami az országos megyei átlag háromszorosa. Az esetek kereken kétharmadában a vételár megegyezett a kikiáltási árral, vagyis egyáltalán nem volt licitálás.
Ángyán az elemzésében azt mutatta ki, hogy a valóban helyben élő, gazdálkodó családok használható méretű birtoktestek megvásárlásának a közelébe sem jutottak, mert a licitáló külső tőkeerő a föld közelébe sem engedte őket.

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.