2016. április 7., csütörtök

KATINKA ÉS KISS LÁSZLÓ

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Bartus László
2016.04.07.


Nem Kiss László erkölcsi megítéléséről szeretnénk beszélni, mert az egyértelmű. Kiss lehet jogi értelemben feddhetetlen, ha letöltötte a büntetését és elévült a priusza. De nem lehet egy nemzeti válogatott szövetségi kapitánya, aki az országot reprezentálja és sportolók példaképe. Nem lehet edzője lányoknak, akik fürdőruhára vetkőznek előtte naponta. Nemcsak azért, mert joggal tarthatott volna bárki, hogy megismétlődik az eset, ha tudják, kire bízzák magukat. 

Egy ember karakteréről van szó. Lehetnek az emberek életében bukások, amelyeknek nemcsak büntetőjogi, hanem erkölcsi következményei is vannak. Bankrablóból nem lehet valaki államelnök, vagy ha igen, akkor olyan, mint Sztálin volt. Elévülhetnek a büntetőjogi következmények, meg lehet bocsátani, meg lehet változni, de bizonyos szakmákat nem lehet folytatni. Egy fiatal nővel szemben brutális nemi erőszakot elkövető ember nem lehet neki kiszolgáltatott úszónők edzője. A sport feltételez bizonyos jellemet, amelyet át kell adni. Bizonyos bűncselekmények kifejezik a személyiséget, a jellemet és a karaktert.

Aki képes egy nőt leteperni, a száját befogni, majd a tehetetlen embert megerőszakolni, utána idegnyugtatókkal etetni, hogy nem történt semmi, az nem ember. Aki ilyet tesz, annak a morális érzéke a nullával egyenlő. Különösen, hogy később sem mutatott bűnbánatot, nem szégyellte, inkább büszke volt rá. Aki még 75 éves korában sem érzi, milyen szörnyűséget követett el, annak a személyisége nem változott meg. Márpedig a karakterjegyeket kifejezik a cselekedetek. Aki testi fölényével visszaélve megaláz egy nőt, behatol a testébe, hogy kiélvezze magát, eszközévé tegye, az a gyilkossághoz hasonló tettet hajt végre. A lelkét megöli egy embernek. Nem véletlenül kellett az áldozatot nyugtatózni...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.