2016. április 26., kedd

MORAL HAZARD

ALAPBLOG
Szerző: Travolta
2016.04.26.

Avagy erkölcsi kockázat: amikor a kockázatvállaló egyre egészségtelenebb mértékben kockáztat, hiszen tartania nincs mitől, úgyis lesz valaki, aki segít, ha baj van.
Jelenlegi, folyamatosan fokozódó elburjánzása talán az 1990-es évek közepén kezdődött a Tequila-válsággal. Ekkor Mexikó került – a fejlődő országok esetén szokásosnak mondható – hitel őrület, majd összeomlás után egy deviza leértékeléssel és tőkemeneküléssel járó válságba. Erre az Egyesült Államok úgy érezte, hogy az lesz a legjobb megoldás, ha beállnak kezesként a mexikói kötvények mögé. A hivatalos magyarázat a csökkenő Mexikóba irányuló export, politikai instabilitás és annak nyomán megugró illegális bevándorlás hármas körül tömörült, de valójában nehéz ezt nem a Mexikóban üzletelő amerikai bankok kimentéseként kezelni.
Ez nőtte ki magát aztán többek közt a 2008-2009-es válság kezelésévé, ami megmutatta, hogy már kevés dolog van, amit nem lehet megtenni az adófizetők pénzén a bankokértgazdaságért. Ez a kevés fogyott tovább, ahogy az amerikai banksegélyező QE-ből mindent segítő európai lett. Nehéz lehet ezt überelni, de úgy látszik, a Bank of Japannak sikerül.



ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.