2016. április 17., vasárnap

"PROBLÉMA, HA A SZÜLŐK AUTORITER NEVELÉSI STÍLUST KÉPVISELNEK"

LUMENS BLOG
Szerző: lumens
2016.04.17.


Az Irányzék negyedik adásának vendége Dr. Prazsák Gergő, az ELTE Szociálpszichológiai Tanszékének tudományos munkatársa volt, akivel társadalomról, szociálpszichológiáról, aktuális kutatásokról és jelenkori problémákról beszélgettünk. A beszélgetés szerkesztett leirata a lejátszó alatt található.
 
Miért hasznos a szociálpszichológia? Miként alkalmazható a jelen problémáira? Mindenekelőtt: mi ez a tudomány, és hogyan foglalható össze olyannak, aki sosem hallott még róla?
 
A szociálpszichológia a mindennapi életünk során tapasztalt és átélt eseményeket rendszerezve mutatja be, illetve a megérzéseinket ellenőrizhető formában dokumentálja. Elsősorban nyilván az ember a fő kérdés, a különböző szerveződési szinteken élő – mint ahogy Nietzsche mondta – meghatározatlan állat. Kisebb-nagyobb csoportokban, társadalmakban élünk és ezeken a csoportosulási szinteken megjelenő társas kapcsolatoknak a vizsgálatával foglalkozik a tudomány.
 
Hogyan magyarázza meg a szociálpszichológia például a csoportnyomás jelenségét? Elvégre pszichológiai elemeket is tartalmaz – ami az emberrel foglalkozik –, és szociológia, ami a társadalommal, a kettőnek pedig valahogy össze kell érnie.
 
A fő kérdés az, hogy egy ilyen esetben – amikor a csoporttal ellentétes vagy nem harmonikus véleményen vagyunk – mennyire fontos nekünk az adott csoporthoz való tartozásunk, és mi mennyire vagyok fontosak a csoportnak. Az is jelentős, hogy mennyire demokratikus vagy nyitott az adott közösség...
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.