2016. április 5., kedd

PROGRAMKEZDEMÉNY - MOZAIK GONDOLATKÍSÉRLET EGY LEHETSÉGES KIBONTAKOZÁSHOZ

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Bak Mihály
2016.04.04.


Meggyőződéses piacpártiként is arra a következtetésre kellett jutnom, hogy Magyarország jelenlegi helyzetében kizárólag baloldali fordulattal mászhatunk ki ebből az évről évre mélyülő szakadékból. Adatok sorával lehet bizonyítani – sokra fogok is hivatkozni -, de egyetlen mondatba sűrítve is megfogalmazható a veleje: nincs tartós növekedés abban az országban, amelyben a lakosság körülbelül fele a rendkívül szerény napi önfenntartáson felül lényegében nem fogyaszt; egy részük még annyit se. Egy jövendő kormány elsődleges feladata a jövedelmi egyenlőtlenségek látható csökkentése kell, hogy legyen, emellett azonban nem mondhat le arról sem, hogy látóterében felbukkanjon a vagyoni egyenlőtlenségek elszabadulásának megállítása. Ezt ismerték fel a világban egyre inkább a fősodorba tartozó nézetet képviselő közgazdászok (Krugman, Piketty és mások) és meghatározó intézmények (OECD, Nemzetközi Valutaalap). A következőkben arra teszek kísérletet, hogy vázoljak néhány pontot, amelyek mentén elképzelhető a szolidaritást cselekvésének centrumába helyező program, amelyet közösségi köztársaságnak neveztem el.

Előre kell bocsátani, hogy a baj – nem elsősorban a főbb makrogazdasági mutatók mélyén zajló folyamatok, hanem a társadalom zömének általános depriváltsága miatt - annyira súlyos, hogy egy elkövetkezendő demokrata kormány mozgástere rendkívül szűkös lesz, ráadásul még hosszú ideig küzdeni kell a Fidesz – főképpen szociálpszichológiai természetű - roncsolásos operációs társadalompolitikájának következményeivel. Ebből következően egy más irányultságú kormánynak szerintem ki kell jelölnie azt a két-három ösvényt, amelyen haladni kíván, oda összpontosítva a rendelkezésre álló pénz nagyobb részét. Ez nyilvánvalóan nem lehet más, mint mindenekfelett az oktatás és az egészségügy, harmadik pedig az ország azon területeinek megmentése, amelyekből lényegében kivonult az állam.

A bevezető gondolatok sorában megpróbálok összesűríteni néhány olyan közgazdasági megállapítást, amelyek az utóbbi években válnak mind szélesebb körben elfogadottá, amelyek szerint a jövedelmi és vagyoni egyenlőtlenségek egyenesen visszavetik a gazdaság növekedési potenciálját. Eközben kitérek a Magyarország számára fontos következtetésekre (a jelenlegi helyzet felvázolásával), végül megemlítek néhány javaslatot, amelyek segítséget nyújthatnak az egyenlőtlenségek mérsékléséhez. A helyzet értékeléséhez elkerülhetetlen visszatekinteni a 20. században a világban bekövetkezett fontosabb változásokhoz...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.