2016. április 26., kedd

TIZENEGY KÉRDÉS, MELYEKET FEL KELL TENNI A MAGYAR NEMZETI BANK BOTRÁNYA KAPCSÁN

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: Trombitás Alfréd
2016.04.26.


A kormány és az érintett Magyar Nemzeti Bank is a régi reflexek szerint reagált a jegybank alapítványai körül kirobbant botrányra. Miután kiderült, hogy haszontalan konferenciákra, értelmetlen tanulmányokra, ingatlanvásárlásra, haverok cégeire, állampapír-vásárlásra, önfényezésre, és ki tudja még mire költött irdatlan pénzt az a hat alapítvány, melyek 260 milliárd forintot olvasztottak magukba a nemzeti bank vagyonából, mindenképpen elvárható lenne, hogy a felmerülő kérdésekre ne cinikus, semmitmondó válaszokat adjanak az illetékesek. Kérdéseink persze nekünk is vannak, íme, egy csokor belőlük:

1. Komolyan gondolta-e Matolcsy György, hogy ekkora összeget el tud tüntetni a szemünk elől?
Valószínűleg igen, mert, ahogy kinevezték a jegybank élére, azonnal hozzálátott az alapítványok létrehozásához. Komoly politikai háttér nélkül nem mert volna belevágni egy ilyen horderejű ügybe, így adódik a következő kérdés:

2. Kiket terhel a felelősség a pénzherdálásért a nemzeti bank vezetőin kívül?
Fogós a kérdés, mert a jegybank függetlenségére bármikor hivatkozhatnak a kormány tagjai. Tegyük hozzá, hogy más esetekben igen szoros az együttműködés az MNB és az Orbán-kormány között, ám ha a kezeket kell mosni, biztosak lehetünk abban, hogy a jegybanki függetlenség jó ürügy lesz a Matolcsynak eddig falazó politikusoknak.

3. Mi lehetett a cél az alapítványok létrehozásával?
Mint korábban már kifejtettük, hogy lényegében egy olyan szektort próbáltak létrehozni a kormány és a nemzeti bank vezetői, mely kiesik mind az állami, mind a pénzügyi inzézményrendszer ellenőrzése alól, így sem a sajtó, sem az ellenzék nem lesz képes érdemben ellenőrizni, mi is folyik a Pallasz Athéné nevével fémjelzett alapítványoknál.

4. Miért bukott meg a terv, hogy a folyamatokat eltitkolják a nyilvánosság elől?
Valószínűleg már házon belül sem tolerálták azt a trükközést, ahogy közpénzből magánvagyont próbáltak varázsolni Matolcsy emberei. Ha nem ekkora vagyonról lenne szó, talán ment volna a parasztvakítás még évekig, ám ekkora pénzből sok bajban lévő területet ki lehetett volna segíteni, így logikusan adódik a következő kérdés:

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.